thuiszorg


Wat is het toch een puinhoop in de zorg. 

DE GEMEENTES KRIJGEN HET BEHEER VAN HET GELD.

De thuiszorg instellingen moeten zich gaan inschrijven bij de gemeentes om de aanstelling te krijgen. Doodsbenauwd voor de vele poetsbedrijven die op de loer zouden liggen hebben deze veel te laag ingezet .Ten minste voor het gedeelte van de huishoudelijke hulp. En dat was op zich niet zo`n probleem want in 2006 is 75- 85% van de clienten echte thuiszorg clienten dus client voor  de vroegere B- hulpen. Mensen die behalve het huishouden ondersteuning nodig houden als een luisterend oor ,observatietaken als: Hoe gaat het ? Eet de client nog wel ? Verzorgt ze zich nog wel goed? Kan ze nog wel haar eigen rug of voeten wassen .  Is er sprake van incontinentie. En hoe is het in de keuken ? Staan er geen dingen over datum ?. Worden er nog wel boodschappen gedaan en zo ja welke ,hoeveel door wie, hoe vaak ?.Worden de grote beurten in het huis nog verdeeld,wat kan mevrouw nog zelf en wat niet. Hoelang heeeft mevrouw al pijn? Hheeft ze zelf de doctor gebeld en zo nee waarom niet ?. Neemt de client de medicijnen nog goed in?. Heeft ze de financiën nog onder controle of vallen hier gaten in met betalingen ,geld beheer etc.  Ik kan nog wel even door gaan maar ik denk dat de strekking wel duidelijk is en dat  veel van deze bovenstaande  punten niet van vandaag op morgen ontdekt worden en opgelost worden . Dit is een heel proces waarbij je zeer voorzichtig te werk moet gaan. En waar dus veel tijd in gaat zitten om het vertrouwen van de client te winnen en dat is waarom deze functie in de verzorging zo`n grote schakel is. Je kunt niet zeggen nou mevrouw/ meneer vandaag is uw onderbroek nat dus u bent incontinent ,ik bel even de incontinentie verpleegkundige, u krijgt bandjes en het probleem is opgelost. Nee, voordat de verzorging in de gaten heeft dat iemand incontinent is gaat daar een heel proces vooraf . Want de client wil dat niet . hij wil niet incontinent zijn ,hij wil geen verband om, want dan ben je als client  echt afgeschreven.” Ik kom in de luiers op de wereld en ik vertrek in de luiers van de wereld.” Dus wat gebeurt er ?
De client gaat verbergen,  onderbroeken op de hand wassen ,op verwarming drogen , wegmoffelen en ik weet niet wat nog  meer . En wie vind deze producten? Niet de verzorging want die moeten alweer naar de volgende client, die hebben geen tijd om wasmanden na te pluizen enz. Dat zijn wij dus. De goede huishoudelijke hulpen de vroegere B-ers , de thuishulpen A met onze cursussen observeren ,bespreekbaar maken van problemen, De vertrouwenspersonen van de client . Want als mevrouw niet gegeten heeft vertelt ze dit niet aan de verzorging, want die moeten naar de volgende .En de client weet dat, de client voelt dat .

DE GEMEENTES MOGEN ZELF  BEPALEN  WIE WELKE HULP KRIJGT EN HOEVEEL

En wat is nu het grote euvel. De gemeentes doen nu de indicaties ,met als gevolg dat 80% van onze cliente er sinds jan 2007 ineens een heel stuk gezonder is geworden. Mischien wel een miraculeuze genezing of zo. Want deze clienten gaan van huishoudelijke hulp 2 zoals dat nu heet naar huishoudelijke hulp 1. Dat betekent dus dat de hulp die maar ingezet hoeft te worden bij deze clienten op het niveau ligt van de zogenaamde alpha -hulp. En dat bedoel ik niet denegerend naar onze alpha-helpers. Want zij doen geweldig goed werk bij de mensen die alles nog goed op een rijtje hebben en mondig genoeg zijn om de meisjes te vertellen wat ze graag gedaan willen hebben. Dus deze mensen hebben nog steeds hun eigen regie. Wat mijn punt is ,is dat  ergens een grote fout wordt gemaakt . Is het indicatie-bureau van vroeger dan zo verkeerd bezig geweest of ziet de gemeente niet in wat mensen nu werkelijk nodig hebben als ze het niet meer zelf kunnen .
Er is 200 miljoen van het gereserveerde geld voor de thuiszorg niet uitbesteed. Hoe is dit nu mogelijk????? Ik snapt het wel de gemeente die het geld moet uitgeven mag zef bepalen aan wie en waarvoor.
Er is geen onafhankelijke instantie die de indicaties doet . Je maakt mij niet wijs dat clienten er ineens beter af zijn dan een jaar geleden.

DUS WAAR GAAT HET NU MIS ?

2006                                                   tegenover                                                 2007

80-90% hulp in de huishouding 2                                                                    5-10% hulp in de huishouding 2                                                   10-20% hulp in de huishouding 1                                                                     90-95% hulp in de huihouding 1

Een kleine rekensom  lijkt me overbodig maar het komt erop neer dat de thuiszorg nooit genoeg geld binnen krijgt om ons te kunnen blijven betalen dus moeten wij met zijn allen massaal de overstap maken naas Fwg 5 functie zoals ze dat zo mooi noemen . Dat betekent dat ik met een uurloon van 11euro53 ga naar een uurloon van 8 euro55 bruto dus hè. En met mij vele anderen. Dat is wel het minimumloon en dat gaat dus niet meer omhoog geen vooruitzichten op loonsverhoging .Wat denk je dat dat betekent aan het eind van de maand.
Wat denk je wat dat betekent voor de client want de gemeente betaalt, alleen maar voor de huishoudelijke hulp. Dus ik mag niet meer te observeren , ik mag niet meer te letten op wat de client eet want dat is voor de familie om in de gaten te houden, Ik mag mevrouw of meneer niet meer te stimuleren tot een wandeling want dat is voor de vrijwilligers, Ik mag niet meer samen met de client een boterhammetje te eten ,want samen eten stimuleert, want dat is voor de gespecialiseerde zorg. Ik mag geen vuile onderbroeken meer melden want dat is voor de verzorging om in de gaten te houden. Ik hoef alleen maar te zorgen dat ze schoon in de kast gelegd worden. Is dit beleid nu niet in en in triest. Ik hoop met heel mijn hart dat ze daarboven wakker worden ,en dat als mijn vader en moeder hulp nodig hebben ze geen 10 mensen in hun huis hebben rondlopen als kippen zonder kop, want iedereen is het overzicht kwijt .
En mijn ouders zijn dan omdat ze zo graag in hun eigen huis willen blijven wonen zo lang als verantwoord is hun hele leven en privacy kwijt. Kunnen ze misschien toch maar beter naar het bejaardenhuis , daar hebben de werknemers geen tijd ,  worden ze tenminste met rust gelaten .

http://www.zorggeenmarkt.nl/

Advertenties

4 thoughts on “thuiszorg

  1. mogge Mazza
    het is een heel verhaal , heb het toch gelezen , snapte van vele woorden/namen geen ene je weet wel
    maar het komt er op neer , dat en de thuiszorg medewerkers er flink op achteruit gaan en de mevrouw of meneer die de zorg moet krijgen er naar kan fluiten
    het wordt 1 grote bende , hopelijk heb ik het fout
    ik zou zeggen , geniet de zon

Wat vind jij ervan?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s