Sint joep


Een kleine introduktie:

Woensdag 19 maart 2008 is de welbekende jaarmarkt de Joep weer te bezoeken geweest. De St. Jozefjaarmarkt, altijd op 19 maart … Sint Joep jaarmarkt… een begrip in het zuiden van Nederland! De Sint Joep , de Sint Jozefmarkt in Sittard, een jaarmarkt dankzij Napoleon Bonaparte! sinds 1802. De St.- Joep is al ruim 200 jaar oud, een historische jaarmarkt. Wie Sint Joep zegt, zegt automatisch Sittard. De Sint Joep is een waar begrip, een groots volksfestein! Elk jaar komen er op deze eerste jaarmarkt van Nederland weer tienduizenden liefhebbers en bezoekers uit de Euregio naar het centrum en omgeving van Sittard. De Sint Joep is dan ook een echt begrip en een topper in de bezoekersaantallen en kooplui kunnen hier hun borst natmaken… het begin van een geheel nieuw seizoen. Het weer beeld maakt voor velen niet uit, weer of geen weer, de St Joep is er gewoon weer! Doordat de Joep in het voorjaar wordt gehouden en als de eerste historische Hollandse jaarmarkt te boek staat, is de Sint Joep een ware traditie. Meer dan 500 kramen en diverse verkoopwagens zijn aanwezig, marktkooplui, standwerkers, venters, artiesten, het oud Hollandse orgel, alles is van de markt partij. Dat betekent 5 kilometer braderie. Voor iedere bezoeker is er wel wat wils en dat al ruim 200 jaar lang! De Sint Joep heeft een historische uitstraling en dat sfeervolle gevoel is te zien, te ruiken en te voelen in het hart van Sittard… Dat is zo en dat zal altijd zo zijn! Speciaal voor de standwerkers en veel marktkooplui is de Joep een uniek en sfeervol evenement, het is de dag dat men collega’s gelukkig nieuwjaar wenst.

 

 Sint joep is fees veur jeederein aut jonk, groot en klein.

Doezende luu soms mit perpluu.

Kieke en noch ens kieke om prieze te vergelieke.

Sjraavele tosje de luu en jao heur.

Wech is mien truu.

Raengesjoel of zonnesjien lekker aete mit ein glaeske wein

Waat sjoon dat veer dees mert jeeder jaor kenne belaeve!

Num et oos niet aaf , veer gaon uch et zittesj waope gaeve.

Sint Joep de grootste en sjoonste van et ganse lanjt.

Al tweehondert jaor sjpas en plezeier veur jeeder sjtanjt.
Leon van Binsbergen –

 

Ja ,deze Leon van Binsbergen heeft goed verwoord waar het over gaat. De markt in Sittard is een gevoelsmarkt als je er een keer bent geweest ben je verkocht. Ik ben jaren geleden voor de laatste keer daar geweest en ook al weer jaren willen gaan. Dan moest ik werken, en dan kwam er weer iets tussen en ik ben het ook al ,met schaamrood op mijn wangen moet ik toegeven, vergeten. Maar dit jaar ben ik gegaan samen met mijn vriendin. Zij was nog nooit daar geweest. Lijkt onmogelijk maar toch is het zo. We zijn met het oog op verkeersproblemen met de trein gegaan. Dat bleek een hele goeie keuze te zijn geweest want het was daar behoorlijk druk. Duizenden mensen verdelen zich over 5 km braderie en over een hele dag ( 8:oo tot 18:00 uur) het was een lust voor alle zintuigen. Standwerkers in aktie, komt dat zien, komt dat zien. Her en der waren er kraampjes waar je produkten kon proeven zoals streekmosterd, ( 15 soorten) borsthoning, ouderwets fries suikerbrood, zelfgemaakte chutneys. Er liepen (nou ja liepen) Af en toe dook er een levend stand beeld op. Zeer mooi om te zien en respect voor die mensen die daar  met zoveel zelfbeheersing stokstijf stil kunnen staan.  Genoeg te zien en te horen dus. Er zijn eigenlijk twee wereldjes op dat moment je hebt de mensen van buiten die gaan naar de braderie en laten zich dingen aansmeren.  En je hebt de Sittardenaren die ’s morgens al de cafe`s vullen. En zich verder niet of weinig  op de markt laten zien. ik heb Sittard van beide kanten mogen meemaken.  Allebei de kanten hebben wel wat. Maar deze keer samen met mijn vriendin was toch wel heel gezellig. Lekker samen koffiedrinken op het terras lekker keuvelen, blijken ook verdacht vaak dezelfde dingen leuk te vinden en lekker. Dus we hebben elkaar gesteund door elkaar langs de verleidelijke ,slechte voor de lijn,  lekkernijen te leiden. We hebben de mensen voor de gek gehouden en onszelf voor de gek laten houden. Want die marktlui kunnen flirten, alles voor de verkoop. We hebben hele gesprekken gevoerd met wild-vreemde mensen. We hebben leuke dingen gezien en gekocht ,jaja ons is ook iets aan de handen blijven plakken. We hebben de trein terug gemist. We hebben gelachen en we hebben ons zeer goed geamuseerd. In ieder geval voor herhaling vatbaar. Volgend jaar 19 maart staat al in de agenda geboekt.   

     

Advertenties

3 thoughts on “Sint joep

 1. krek wek zegge qwou!   Volgend jaar misschien een maand van tevoren aankondigen? Zijn er misschien 3002 bezoekers.  Ha Ha! Wie schon das Sittard ist vergeszt man nimmer, een variatie? Hebben jullie weer een alles malende groentemolen voor in de kast of voor volgende rommelmarkt gekocht??? Doeiiiii
   

 2. Een leuk en informatief stuk, voor mij zeker want ik had nog nooit gehoord van de Sint Joep Jaarmarkt, hier in Buitenpost kan je rustig een kanon afschieten je raakt heus niemand, maar afijn, nu weet ik ook waar het Friese suikerbrood te koop is, ik dacht al waar blijft het maar het is vertrokken naar Sint Joep. (grinnik).
  Liefs, Ann.

 3. Hoi Marion,
  Een leuk verslag van een gezellige dag uit hoor,af en toe heb je dat nodig.
  Het is ook interessant om te lezen, en zo leer je nog eens wat.
  Dit soort markten vindt ik zelf ook leuk,maar in mijn omgeving is er niet veel
  op dat gebied.
  Groetjes,Edward.
   
   
   

Wat vind jij ervan?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s