Het kapel van Onze Lieve Vrouw van Schildberg


 17-5 027 17-5 021 17-5 024

Niemand weet door wie of waar en het beeldje gemaakt is  Het beeld moet rond 1500 gemaakt zijn en is van eikenhout +- 33cm groot en prachtig gepolychromeerd. Op linker arm haar kindje en op rechter arm een opengeslagen boek. Het kind wendt zich naar ons toe en wijst met linkerhand naar de tekst van het boek. Op de bladzijde staat de begintekst van het wees gegroet.

Deze kapel is gebouwd in 1691  ter vervanging van een ouder en kleiner kapel. Op officiele kadasterkaarten genaamd eremittage naar eremiet ( eenzame kluizenaar die er woonde).

Volgens legenden is het beeldje verschillende malen gestolen en weer op miraceuleuze wijze terug gekeerd naar de kapel.

De kapel wordt vergezeld door 7 voetvallen . Deze moeten al voor 1670 in Echt gestaan hebben. Tengevolge van de moderne tijd( verbreding weg en verkeerseisen) zijn de voetvallen echter afgebroken en op de plaats is een kruis van witte tegels gelegd op het trottoir. In 1981 zijn de voetvallen herbouwd ( dankzij medewerking van de bevolking en middenstand) rond de kapel in een rustiek park.

Er gaat een legende dat de voetvallen gebouwd zouden zijn door de Heer F de Chatlain. Hij zou 7 dochters hebben en als ze alle 7 uitgehuwelijkt waren zou hij de voet vallen hebben geschonken. maar helaas dit is echter een legende Wel heeft een van de dochters eeen brief geschreven aan de Bisschop in Roermond met de vraag of ze de voetvallen mochten restaureren. Ook vroeg zij  de Bischoppelijke gunst  voor de verering van de Zeven Smarten van Maria , het bezoeken van de voetvallen en erbij te bidden. ( 1733)

17-5 028

Advertenties

4 thoughts on “Het kapel van Onze Lieve Vrouw van Schildberg

 1. Mooi Verhaal.
  Hier in de buurt ligt het plaatsje Tienray {bedevaartsoord} daar heb je
  heel veel kapellen ook met voetvallen.
  Ben er eens geweest op een wandeling is er erg mooi en beslist eens de
  moeite waard om er een kijkje te nemen.
  Groetjes uit Horst.
   
   

 2. Mooi verhaal voor zo’n mooi klein kerkje, Heel apart dat het beeldje toch steeds weer terug keerde. Heeft denk ik veel kracht,mooie foto’s, Nog een hele fijne zondag. Lieve groetjes Janny

Wat vind jij ervan?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s