natuur even anders bekeken


Dit toch even naar aanleiding van het stukje van Ann. En ik bleef er eigenlijk een beetje over nadenken .
Hier in limburg zijn er incidenten geweest met Schotse Hooglanders en Konikspaarden. Er is in de schinveldse bossen al eens een wandelaar op de horens genomen.  En in alle gevallen komt het door onwetendheid,(ze vergelijken een wilde koe met een boerderijkoe) , of arrogantie van mij overkomt toch niets. Het is een feit dat de natuur anders beheerd wordt dan vroeger. Vroeger kon je in de korte broek door het bos lopen  en de grootste plaag die je wel eens tegen het lijf kon lopen was een zwerm dazen niet prettig en zeker wel eens een reden geweest om het op een loopje te zetten maar dat was toendertijd het grootste gevaar dat er was. Af en toe een teek maar dat kon geen kwaad, nog niet.  Het bos was gecultiveerd en netjes opgeruimd zoals in een park. Zo ook de bermen en wegkanten alles was netjes gemaaid. Tegenwoordig wordt de natuur anders beheerd , dode bomen mogen blijven liggen, dode  dieren worden terug in het bos gelegd en dat is maar goed ook. De natuur verruigt zowel de flora als de fauna en dat is goed . Daarmee maken meer beesten/ planten een kans. Er komt veel meer variatie. De hooglanders en ander groot wild helpen de beheerders met het maaien en kort houden van de gewassen. Bepaalde soorten worden wel gegeten andere soorten niet. Dat is goed daardoor zie je dat er heel andere planten weer tot ontwikkeling komen, wat weer zijn ontwikkelingen heeft op de insekten en daardoor weer op de insekteneters en ga zo maar door.
 De natuur is een doorstart aan het maken alleen wij mensen wennen maar langzaam aan die nieuwe natuur en we staan te ver van de natuur af en de stap wordt steeds  groter.  Wij willen met korte broek in de zomer door het bos wandelen maar dat kan niet meer. De kans op insektenbeten / aanraking met eikenprocessierups e.d. levert gevaren op.. en reële gevaren. De ziekte van lyme , de irritatie van de brandharen echt geen pretje hoor, zijn dingen die jaren kunnen doorslepen. Tegenwoordig lopen er  dus ook die grote koeien (oerossen) door de gebieden . die lopen wel eens waar wij willen lopen . Tja en dan heb je van die mensen zoals managers die de bedrijfshaaien aankunnen, die denken dat ze de natuur ook wel even aankunnen en die denken dan dat zo’n 800 kilo koetje wel even voor ze uit de weg gaat. En dat zal dat beest ook 9 van de 10 keer wel doen, want een gevecht kost energie. Of ze denken zo’n beest te kunnen aaien of nog erger te voeren waardoor voor die beesten de grens van opletten en uit de weg gaan overgaat in: Hè daar heb je weer zo’n mens, dat betekent eten. laat ik daar maar eens naar toe lopen , gezellig . en dan blijkt dat mens niets te hebben . beest chagrijnig en dan heb je een 800 kilo bedelend wild beest en reken maar dat die dan echt wild is .  Geen traktatie of er loopt ineens een kalf rond  dat beschermd wordt  of iemand anders die voor je is geweest heeft zijn hondje lekker tegen die beesten laten blaffen , leuk irriteren, ooh wat is die
dapper.  Dus de tiende keer gaat het dus mis en als het mis gaat gaat het goed mis.
Tja en dan gaan wij steigeren, dan is het van waarom lopen die beesten hier? dat is toch nergens goed voor . Dus wel .. .. door die beesten gaat het met de natuur in Nederland heel goed ondanks dat we een klein en vooral overbevolkt land zijn zit de natuur in de lift en daar genieten we allemaal van op een of andere manier.  
Dus de volgende keer lees de infoborden die overal staan en houd afstand en realiseer je dat dit ons nieuw wild is dat het heel goed doet hier en ook heel veel goeds doet in het beheer van onze natuur. Niets angstigs of bedreigends.  Als we ons aan de etiquette/ regels houden , dan zijn het magnifieke dieren waar je van kunt genieten.
Advertenties

8 thoughts on “natuur even anders bekeken

 1. Je hebt helemaal gelijk wat mij betreft. Als je de natuur niet ‘gewend’ bent (zoals ik: hier zijn geen bossen en wilde beesten hahaha… alleen tamme koeien, maar om nu zomaar een weide in te lopen…), moet je je er niet zomaar in begeven en eerst laten informeren. Stap je de natuur wel in, heb dan respect… ken de natuurregels… (nu zie ik ook Ann’s reactie… waar woont ze? ook hier in ’t noorden? even bij haar lezen…)

 2. Alle info opgeslagen in mijn koppie … Hooglanders meer dan prachtig maar denk net zoals bij mensen er zitten goeie en kwade tussen zo zal het met alle dieren zijn.
  Zo heb ik eens een geweldig kontakt met een koe gehad was echt liefde op het eerste gezicht;-) maar zo’n tweede ben ik nooit meer tegen gekomen blijf oplettend en luister
  naar mijn intuïtie.
  Was weer prettig lezen …
   

 3. Hoy Mazza.
  Ik ben het helemaal met je eens.
  Je hebt het prima met woorden verteld hoe het er voor staat in NL.
  Ik zou het niet beter kunnen vertellen.

 4. Ik heb net het verhaal gelezen bij Ann, over de schotse hooglanders en verbaasde mij dat Ann zomaar over het hek geklommen was om tussen de grote beesten te lopen. Ik moest meteen denken aan het verhaal wat ik ooit gehoord heb van een vrouw in Limburg die aangevallen was door zo’n groot beest en zwaar gewond was geraakt. Nu lees ik dit verhaal bij jou en staat er precies het zelfde. Dus toch wel oppassen. Ik heb regelmatig in voorjaarsvakantie gewandeld in zuid-limburg en daar zie je 800 kilo-ers regelmatig. Liever loop ik er met een grote bocht omheen, soms lopen de wandelpaden zo dat er geen hek omheen staat. Engggg
  Dus ik heb Ann ook maar gewaarschuwt dat ze toch uit moet kijken…
   
  groetjes Annelies

 5. Ik heb heilig ontzag voor deze hooglanders. Toch ben ik een keer bij deze dieren in een weiland gestapt en geprobeerd ze heel voorzichtig te benaderen voor enkele foto’s. En reken maar dat ik in de buurt van de rand bleef voor geval dat… Maar ze bleven voor me weglopen, dus dan geef je het maar op voordat er eentje kwaad wordt.
   
  Goed verhaal Marion, en ik zal er rekening mee houden.

 6. Pico bello. Niet alle mensen houden zich aan de gedragsregels die bij de entree van de natuurgebieden hangen. Ook in begraasde gebieden wordt er nadrukkelijk op gewezen.
  Regeltjes lezen is niet altijd eenvoudig………………
   
  Pluim
   
  Roel

 7. Van jou standpunt bekeken heb je gelijk en het was dan ook niet de bedoeling van mij dat iedereen nu ineens maar Schotse hooglanders gaat aaien, zó gek ben ik nu ook weer niet, maar ik denk dat het ook aan het gebied ligt waar de dieren lopen, in het Lauwersmeergebied komen haast geen mensen en ik raad zelf ook niet iedereen aan om dichtbij ze te komen, maar ik ben heel erg gewend aan vee, zelfs aan wilde paarden en dan ligt het gewoon anders, je ziet aan de gedragingen van een dier hoe het met het humeur gesteld is, als er een kwaad paard is loop ik daar altijd pratend heen en dan heel kalm en als het paard dan zijn oren weer naar voren doet en dus luistert is het meestal wel goed, bij paarden kan je ook beter altijd naast de dieren blijven, nooit erachter of er voor gaan staan, draait het dier dan draai je gewoon mee en hetzelfde geldt voor koeien, die overigens harder schoppen dan een paard. Zelfs met kwade honden moet je praten en als je die wilt aaien doe het dan met een omgedraaide hand, de geefhouding een hond die ooit is geslagen is bang voor een gewoon uitgestoken hand en of de hond nu kwaad is of niet een beet is niet bepaald prettig. Een goed stuk van jou en ik zal me ook heus voortaan wel aan de regels houden en raad ook iedereen aan om dat te doen, het was allerminst mijn bedoeling dat iedereen even driest of zonder angst voor dieren dit zou gaan doen en ik denk ook niet dat veel anderen dat gaan doen. Maar ik geef je wel gelijk, onderschat overigens niet de gewone ons bekende zwart/witte koeien want daar kunnen ook heel vervelende dieren bij zijn, alleen daar staan meestal geen borden bij.

Wat vind jij ervan?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s