Ik heb ze zien vliegen !!!!!


Meteorologische lente begon vandaan goed 14 graden en het zonnetje erbij. Vanmorgen  kwam mijn manlief naar beneden kom je terug naar bed?…. En ik keek naar buiten en zei het spijt me maar helaas , ik moet eruit. Ik kan niet anders…… kijk maar en ja hoor na weken grijze lucht en regen hadden we eindelijk een zonnetje. Ik had de was al buiten hangen……..Oooh heerlijk de eerste keer dit jaar , nu gaat het echt de goede kant op want niet alleen had ik de was buiten hij was ook droog om drie uur !!!!!
Mijn mannetje kent me langer dan vandaag: Zal  ik je ergens afzetten? Nee hoor ik pak de fiets.  Richting Montfort. Eigenlijk wilde ik zien of de oehoe er nog zat maar de kans is klein natuurlijk om deze na een hele winter terug te vinden. Dus richting Montfort waar dus het hele dorp bleek te zijn uitgelopen om te genieten van deze geweldige lentedag. Ik twijfel laat ik de fiets staan met het risico dat ik dadelijk een heel stuk terug moet voor de fiets of neem ik hem mee. en ik besluit hem mee te nemen . Gelukkig want het bos was druk maar zodra ik een kilometer of 5 van het dorp vandaan was werd het al rustiger. op een gegeven moment kwam ik op een stuk vlak bij een spoorbaan en geen kip te bekennen. Aaahhh heerlijk, het voelde als ik dood  ga en naar de hemel ga mogen ze me hierneer zetten,   was wat een rust en wat een gekrakeel van vogels, alle soorten , roodborst, meesjes, boomklever, spechten, vinken, Heerlijk. ik loop van het pad af ,  twee meter om me bij gebrek aan een bankje op een neergevallen dwarsliggende boomstam te installeren, dit is genieten op en top. Ik neem mijn thermoskannetje koffie erbij , plakje ontbijtkoek en het genieten kan beginnnen. En genieten was het zeker. De rust met af en toe een langkomende trein. Ik luister naar het gezang, en duidelijke roep en ik kijk en merk dat ik weer een beetje roestig ben zoals altijd in het voorjaar,… een duidelijke roep en pas als ik ze zie weet ik  het weer, Je hoort ze niet zo vaak en zeker niet zo luidruchtig als nu maar in het voojaar laten alle vogels zich duidelijk horen . Het strijdveld is geopend. De een zingt of klopt nog harder dan de ander. Sinds anderhalve week hoor ik de vinkenslag al en mijn hart maakte een sprongetje bij de eerste keer. Nu begint de lente.
Mooi het blijken twee boomklevers te zijn die zich hebben gevonden. Prachtig op kleur zodat er een duidelijk blauwe en af en toe rode kleur te zien is. langs de stam en weer opvliegend naar de volgende stam .Dan de staartmeesjes met een lieflijk getjilp en ja hoor dit zijn duidelijk onze eigen meesjes, mioschien is  het mijn verbeelding  maar ze lijken een beetje kleiner dan onze noordelijke soortgenoten. Klopklop klopperde kop een specht… ik kijk om me heen op zoek naar een steen, maar helaas deze concurrentie strijd win ik niet. Als je in deze tijd de specht hoort kun je proberen met een steen op een boom te kloppen, als je een beetje goed bent zal de specht zich laten zien om zijn territorium te verdedigen. Ik probeer met een stok en het enige dat ik krijg is een onverstoorbaar antwoord,ook leuk … Maar de specht blijft lekker waar hij zit. Met moeite kan ik het geluid plaatsen en probeer te lokaliseren waar het geluid vandaan komt niet makkelijk met al dat gekrakeel en hij is niet de enige, ineens uit het niets zie ik beweging en met zijn beweging hoor ik hem , Daar zit ie… een bonte specht, mooi zo. Nog steeds zittend op mijn boompje en nog steeds niemand in de buurt. Dit is genieten op en top. een prachtig gezang  tussen al het gekrakeel , een roodborst op het hoogste punt van een bramen struik verkondigd zijn lied. Dit is mijn gebied en  zeer mooi kom kijken vrouwtjes…kijk wat ik te bieden heb. helaas is hij nog steeds alleen maar dat zal niet lang duren zijn zang is zeer uitnodigend,  wie zou dat nu kunnen weerstaan.  Tiktiktik de merel laat ook even blijken dat hij zeer alert is.
En opeens schrik ik. Tussen al die dorre bladeren en bramenstruiken ritselt iets. Ik zit nog steeds doodstil op mijn boomstammetje . wat is dat …. Vaak klinkt het erger dan het is maar dat neemt niet af dat mijn hart in mijn keel klopt. In eerste instantie denk ik aan een konijn maar daar is het te groot voor. Ik draai me naar het geluid en ik schrik net zo hard als mijn tegenkomer. och dat was niet de bedoeling een ree was langzaam achter me langs genaderd en had me schijnbaar niet gezien of geroken  totdat ik me omdraaide waardoor het arme beest ietwat verschrikt  het hazepad kiest. och cherm, die weet ook meteen dat het lente is … met het mooie weer komen de mensen weer. Ik voel me schuldig dat ik haar heb laten schrikken al kon ik er niets aan doen… Ik hou van de natuur maar als een dier schrikt is dat voor mij een teken dat ik iets verkeerd doe, te veel lawaai, te dichtbij, te snel wat dan ook … te weinig aangepast. Ooit heeft iemand me gezegd dat je natuur alleen maar kunt zien als het opgejaagd is. Behalve dat ik in en in kwaad werd, want ik geloof daar geen bal van. (Maar ja ik zit al vanaf kind met mijn neus in de bossen.) voelde ikook een soort medelijden met die persoon , Triest als je alleen maar opgejaagde dieren hebt kunnen bekijken. Dan kun je niet kijken, dan ben je ondanks dat je kunt zien blind…. dan mis je helaas een hoop.

Behalve de vogels viel ook op dat de insekten weer in lucht zijn, heerlijk en goed want dat is het voedsel van de jonge vogels. Dit jaar lijkt alles laat maar voor de vogels in dit een perfecte winter geweest , zeker de meesje zullen een goed jaar hebben, waar eerst door de warme winters de insekten weken voorlagen zullen de vogels dit jaar een goed voorjaar hebben en waarschijnlijk meer jongen kunnen groot brengen. Volgens de nieuwsbrief van vroege vogels komen anemonen ed 6 weken later dan voorgaande jaren tot bloei dan andere jaren maar eigenlijk zijn ze dit jaar op tijd. ach , leuk om te weten de natuur regelt zich wel ondertussen zat ik vandaag met mijn neus in de natuur, heb ik de kieviten gezien en bijtjes zien vliegen. Mooier kon Maart toch niet beginnen ooh ja en met de thuiskomst stonden de krokussen ook in bloei.


 


.       
Advertenties

19 thoughts on “Ik heb ze zien vliegen !!!!!

 1. Hey Jonneke,Wat gaaf en heel herkenbaar, ook voor mij begint de lente pas echt als je was voor de eerste keer buiten hangt. Wat nou romantisch kijken naar sneeuwklokjes of kijken hoe druk de vogels al met takjes aan hun nestdrang voldoen. Nee, de was aan de lijn, pas dan is het lente. Grapje natuurlijk, de was kan me gestolen worden met dit lekkere weer. Erg mooi trouwens ook je onbedoelde ontmoeting met een ree. Tja, de lente is weer begonnen en dan zit het bos weer heel snel vol met van die nieuwsgierige mensen. Allebei geschrokken en geen van beiden enig kwaads in de zin. Lekker dat je zo hebt genoten van de vogels, het bos en natuurlijk de krokussen … en dat jij ze ziet vliegen dat wist ik al hoor :)Groetjes met een kus van Mariëlle ps. mooie foto’s

 2. Een mooi verhaal weer Mazza, dat je van die ree schrok kon je ook niets aan doen. Jij zag hem immers in eerste instantie ook niet. Wel bijzonder dat hij zo dichtbij was…Ik hoor sinds een paar weken bij ons de vogeltjes luid fluiten. Het raam staat bij ons altijd open in de slaapkamer en om 5 uur in de ochtend hoor je ze al zingen. Heel mooi. Yeahhh de lente in aantocht en daar doet het zonnetje vandaag nog een schepje bovenop.Groetjes Annelies

 3. Ja ik ben het met de rest eens, heel leuk om je belevenissen te lezen…nou bij ons begon de dag ook mooi..maar in de middag hebben wij niets anders gehad dan regen bah! Ben blij voor je dat je zo hebt genoten. Mooie foto’s ook.Groetjes Hilda

 4. Schitterend om jou verhalen te lezen . ik heb er in ieder geval heerlijk van genoten en een paar prachtige foto’s van de aan komende lenteLieve groetjes Janny

 5. Het weer was heerlijk vandaag. Heb de mooie dag benut om de tuin een beetje op orde te brengen. Het is een zooitje na zoveel nattigheid en extreme kou. Twee dagen 21 graden onder nul heeft een paar tropische planten genekt, helaas. Ik vind je verhaal heel leuk om te ezen en het is ook nog eens leerzaam maar ik ben geen type om in mijn eentje in het bos te gaan zitten met een camera in de aanslag. Ik vraag me overigens af wie erger schrok: de ree of jij? Geintje! Liefs, Ilona

 6. Met zo’n verhaal kan ik me helemaal inleven. Ik heb min of meer het zelfde gevoeld vndaag, zoveel mensen op de been, en zo kwam ik nog eens op plekken waar ik niet eerder geweest was want ik ging ze natuurlijk uit de weg. En waar ik alleen liep waren veel vogels, dezelfde als jij beschrijft en de rideltjes die ze zingen zijn al heel anders van aard. ze maken elkaar het hof en dansen in de lucht…….ja, eindelijk is het weer zover.

 7. Wat ’n leuk en spannend verhaal Mazza en mooi ook.’t Lijkt me fantastisch dat je elke vogel kunt herkennen aan hun getjilp.Je moet ook wel engelengeduld hebben om zo stil en rustig op je boomstammetje te blijven zitten en te wachten wat er komen gaat.Je sneeuwklokjes en crocussen staan er mooi op.Liefs Corry en doggy Joep!!

 8. Heerlijk om te lezen ik had bijna het gevoel naast je te zitten op die boomstam ,en wat is het heerlijk he dat gevoel van lente met het zonnetje en de vogeltjes die drukdoende zijn ,het is hier vaak een gekwetter om me heen echt geweldigLiefs Elisabeth

 9. Een heerlijk en boeiend verhaal Mazza en als je het had geweten en doodstil was blijven zitten was het ree ook vast niet geschrokken, we zijn hier een stuk achter op het ogenblik maar we halen het wel weer in, het was hier een graad of 8 en grijs weer, vanaf de namiddag regen en nog steeds geen crocus te zien, de sneeuwklokjes van van pure ellende weer dicht gegaan. Bedankt voor het mooie verhaal en liefs vanAnn.

 10. Een heel mooi boeiend verhaal, hier is het de hele dag bewolkt geweest en begon het op een gegeven moment zelfs wat te spetteren. Met jou verhaal begint het voorjaarsgevoel weer te kriebelen !

 11. Mooi logje Marion. En op zo’n dag als vandaag zit de voorjaarsstemming er bij mij helemaal in. Insekten heb ik op een paar verevelende muggen op m’n kamer na, nog nauwelijks gezien maar dat zal vast niet lang meer duren.

 12. Lekker he, dat heerlijke gevoel wat zich gaat nestelen in je…..zo met het eerste vogelgezang schrik je van jezelf als je hartje een vreugdesprongetje maakt. En we slurpen het zo graag op, dit gevoel…. Tis lente!Als je zin hebt, kom je ff bij mij kijken? Heb een paar ganzen getroffen vandaag en weet niet welke het zijn, denk dat jij het wel weet. Staan bij de wandelfoto’s van vandaag.Liefs, Alexandra

 13. Mazza heerlijk logje,leef helemaal met je mee,dit is weer echt voorjaar,hier ook,al is het niet zovolop zon en warm,de vogels laten zich hier ook horen .Nou de temperatuur nog wat omhoog dan gaan hier ook de insekten actief worden.Jij hebt ons weer laten meegenieten van het vroege voorjaar bij jouw in limburg. groetjes van gerrit en elly.

Wat vind jij ervan?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s