herkennen van krakeend oftewel Anas strepera


Lang heb ik gezocht en opgezocht en ik had dan ook de hulp nodig van een collega-vogelaar in waarneming.nl om tot een determinatie te komen. Na enkele mailtjes op en neer blijkt maar weer hoe klein het wereldje eigenlijk is want deze schat die me zo te hulp schoot schijnt dus welgeteld een straat verderop te wonen. Hoe is het mogelijk? Met al dat water dat wij hier in Limburg erbij krijgen is het overduidelijk dat ook de watervogels die erbij horen ook naar Limburg komen . Ik zal je zeggen dat ik als geboren "Hollander" , wel heel raar stond te kijken toen er langs de maasplassen ineens een scholekster liep te foerageren. Ook de eerste aalscholvers zijn voor ons "Hollanders" een herkenning en tegenwoordig zijn ze hier ook heel algemeen.   
Leuk zo ook de krakeend. Rond 1973 – 75 hadden we in heel Nederland 500 – 800 broedparen. In 2000 lag dit aantal op 6000-7000 prachtig toch maar de akns dat we hem tegenkomen is natuurlijk ook groter en dan is het leuk als je weet wat je ziet.
De krakeend is een "naamroeper" hij roept dus zijn eigen naam. Hij is zo groot als een gewone Wilde Eend.
Hij komt voor in 
laaggelegen, open zoetwatergebieden graag met veel oeverplanten ( vegetatie).  In brakwatergebieden en moerassen wordt ook wel eens gebroed.
Het is een jaarvogel, maar ook een doortrekker en wintergast in vrij grote aantallen. Dus hij is er altijd en in bepaalde tijden in veel grotere getalen. zoals in de winter dus.
Het vrouwtje van de krakeend lijkt sterk op het vrouwtje van de wilde eend, maar heeft een oranje rand langs de donkere snavel. Het mannetje heeft in het zomerkleed een zeer fijne donkere tekening op een verder grijsbruine ondergrond. In het najaar verdwijnt het prachtkleed van het mannetje om voor een korte periode plaats te maken voor een zogenaamd eclipskleed, dat lijkt op het verenkleed van het vrouwtje.( Bron :  http://www.vogelvisie.nl/)

Het mannetje is grijs met een zwart achterwerk en heeft kastanjebruine vleugeldekveren. Het vrouwtje is geelachtiger van kleur. ( Bron:  http://nl.wikipedia.org/wiki/Krakeend )
Daar kwam ik dus nog niet verder mee omdat ik geen idee had wat het was en op de tekeningen/ foto’s afgaande kwam ik op een juveniel tafeleend ( onvolwassen) of vrouwtje.  Op waarneming.nl gezet met foto altijd makkelijk en daar kwam mijn eerste mailtje:

Hoi Marjon,
Op de foto staat een mannetje krakeend afgebeeld ipv een juveniele of vrouwtjes tafeleend.
Groeten,

hartstikke leuk natuurlijk, dus ik stuur een bedankje terug :

dank je wel, ik heb twee uur gezocht welke eend het was en dacht : nou ja gooi hem erop hoor van de experts wel welke het is. Dus dank je wel. Met al dat water dat Limburg krijgt wordt het toch tijd om me ook meer op de eenden te gaan richten.
groetjes van marion

weer een mailtje terug

Als je iets niet weet kun je inderdaad het beste een foto plaatsen indien dit mogelijk is van een waarneming, dan kunnen andere je helpen.
Woon trouwens in Echt dus als je geen foto’s hebt kun je me ook zo informeren.
Maar wat betreft tafeleend, ik let vooral op de vorm van het hoofd deze heeft meer de vorm van een ei dan egaal rond. Bij de krakeend is deze rond en als je de foto en in het veld bekijkt een mannetje van de krakeend heeft altijd een zwarte kont en het witte spiegel.

kijk daar kunnen we wat mee, dus letten op snavel kleur en vorm ( ja dat wist ik al)   maar ook  vorm hoofd en zijn kont.
Weer wat geleerd dus……. een productieve dag.

leuke linkjes :   http://wildlife.hetdierenrijk.nl/vogels/krakeend.php
                        http://galerij.avifaunagroningen.nl/thumbnails.php?album=151
                       http://www.soortenbank.nl/soorten.php?soortengroep=vogels&id=56

Advertenties

11 thoughts on “herkennen van krakeend oftewel Anas strepera

  1. Lieve Mazza,Weer wat geleerd!’k Had nog nooit gehoord van de Krakeend.’k Heb al ’n paar keer gekeken naar de vogels via de webcam,beleef de lente van de vogelbescherming,hartstikke leuk om ze zo bezig te zien!Liefs Corry en doggy Joep!!ps.nog geen uitbraakpogingen van Tail,de hamster?en hoe is het met Bokito?

  2. Toen ik de update las vroeg ik me al af wat een kra-keend is maar ja het is Mazza dus ik had kunnen weten dat het over vogels gaat. Ik kan nog net een gans van een zwaan onderscheiden dus ik vind dit boeiend hoor en ik ben ook een Hollander maar de enige aalscholver die ik ooit gezien heb is in de tuin van Ann. Dat was voor mij een openbaring. Marion, er komt binnenkort een vogeltje aangewaaid die jij als eerste spot en dan ga ik me sterk maken om dat beessie naar jou te vernoemen want je verdient het echt, ik meen het: ♥ mazza alfordii ♥

  3. Tsja jij bent dan ook een woerd, ik hoor het meer als ik overeind kom, maar soms wil het wel lukken als je b.v. een koekoek nadoet of zoals Geert vroeger de kalkoenen nadeed dan kwamen ze direct.

  4. Het is toch wel handig als je informatie op deze manier kunt krijgen..Ik hoef geen "krak,krak,krak"te roepen hoor Ann,als ik buk hoor je het ook…hihi.

  5. Jeetje ben nog steeds met de quizjes bezeg…nee dit gaat me tever…hihi al is het leerzaam…zal eensa op je linkjes gaan kijken…groetjes

  6. Wat leuk dat je zo’n goede hulp had en dat nog wel zo dicht bij huis, ik heb nog geen krakeend gezien of gehoord, maar als ik weer in de Mieden ben zal ik eens luid "krak, krak, krak"gaan roepen, wie weet of er ergens uit het riet een antwoord komt, erg leuk om te weten en bedankt voor het delen.Liefs, Ann.

  7. Dit is leuk om te weten erg leerzaam bovendien .Er komen steeds meer broedparen dus wie weet komen ze hier in friesland binnekort ook voor .

Wat vind jij ervan?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s