Kranenbroek , op zoek naar de boomklever.


 IMG_3249 Vanmiddag, ben ik weer zo gezegend dat ik weer naar buiten kan. Genietend op en top.
Eerst lekker een boterhammetje gegeten, terwijl ik thuis even de raam en de deur wagenwijd open heb gegooid.
Een gesprekje met Roel afgesloten, ach cherm met dit weer op kantoor, ik besluit voor twee te genieten.
Ik zet nog  even de space aan,  Roel heeft altijd wel een mooi muziekje en mijn man belt nog even om te zeggen dat het vanavond niet zo laat wordt als dat hij in eerste instantie dacht. Terwijl ik even ontspan en mijn spullen bij elkaar pak, luister ik naar het gestjilp van onze mussen die een behoorlijk kabaal maken. Tien minuten ontspannen , heerlijk maar het kriebelt al gauw vooral omdat een echt enorme hommel zich toegang heeft verleend tot mijn woonkamer en mijn konijn daardoor helemaal in de stress schiet. Met zachte dwang stuur ik de hommel weer naar buiten, door het rolluik omlaag te doen , dus het licht verduisterend, me groot makend en zwaaiend kiest hij een andere kant ( werkt echt perfekt)  en zo probeer ik hem naar buiten te hoeden. Terwijl ik hiermee bezig ben  schrik ik me het apezuur omdat er een tortelduif de keuken was binnengewandeld. Deze ook de schrik van zijn leven dus en met achterlating van een cadeautje (oeps) vliegt deze flapperend en mopperend naar buiten. De hommel  is door alle consternatie uit  mijn oog verdwenen.
Ik luister en hoor buiten een zwaar gezoem en ik ga er maar vanuit dat het dezelfde is en mijn hartslag begint zich langzaam weer te bedaren, tot zover de ontspanning, haha.  Was misschien dat toch niet zo’n goed idee .
Ik pak mijn fiets en ga naar het kranenbroek dit keer. ik heb zondag met Bokito een boomklever gezien en volgens mij ging die nestelen. Ben benieuwd of ik hem terug kan vinden. ik zet mijn fiets op de parkeer plaats en ga eerst naar het water. Dit is een ander water dan de Doort als het goed is zit hier geen vis in maar de jeugd vangt nog wel eens een zonnebaarsje. Dat het een ander water is blijkt uit het feit dat er  bijna tot geen watervogels zitten, soms staat er weleens een reiger. ook nu ziet het er stil uit en ik word alweer overvallen door een oase van stilte. Ergens begrijp ik het niet Het Kranenbroek is in het weekend een echte recreatie plaats. honden uitlaten , kinderen uitlaten , fietsers, de hondenclub enz … zijn mensen nu echt zo druk dat ze vergeten van dit mooie weer te genieten. Ik klaag niet, integendeel, maar de afwezigheid van mensen hier voelt surrealistisch aan. Trwijl ik naar het water staar dat levenloos lijkt, zie ik ineens een kikkerachtig iets in het water en ik probeer er een foto van te maken wat niet zo heel goed lukt omdat de zon verkeerd staat. Terwijl ik probeer te determineren wat het is wipt er ineens een grote groene kikker tussen mijn benen door zo het water in. Dan is goed te zien dat die die ik eerst zag zag , een pad misschien ?
Ik besluit  een rondje te maken als het toch zo rustig is kan ik er maar net zo goed van profiteren. Buizerds cirkelen boven mijn hoofd.  Het kranenbroek is ook een heel ander bos dan de Doort,  veel drogere grond, veel naaldbomen, open plekken enz…
Dat betekent dat het bos ook andere geluiden maakt. Het duurt even voor ik eraan wen , het bos knispert en kraakt aan alle kanten. De wind zorgt ervoor dat bomen langs elkaar schuren en het klinkt alsof er een deur piepend geopend wordt. Verder knisperen de bladeren het is onmogelijk geluidloos te lopen met als gevolg dat ik vogels links en rechts zie opvliegen veelal vinken. Deze zitten veel op de grond . Ik luister en twijfel of ik nu boomklevers hoor of eekhoorns mischien maar het zijn toch echt de bomen zelf die dit geluid voortbrengen als een vriend die het laatste nieuws wil vertellen. Het komt door de warmte. De zon die vandaag nog wel warmer is dan gisteren warmt de bomen en vooral de dennenappels op en daardoor zet het hout uit. De schors opent zich maar ook de denneappels openen zich en daardoor kunnen de zaden die nog in de denneappels zitten eindelijk zorgen voor de voortplanting vandaar dus  ook de vele vinken die deze graag lusten.
Terwijl de boomtoppen knisperen, een geluid dat nog het meeste doet denken aan rice-crispies op het moment dat je de melk erbij geschonken hebt , kom ik bij de plek waar ik de boomklever had gezien. Ik voel me schuldig als ik het bedekte  pad oploop omdat er links en rechts allemaal vogels wegschieten. Niet ver, maar de knisperende laderen werken als een alarmbel.
IMG_3251
Ik krijg het voor elkaar om de boomklever weer terug te vinden en ik installeer me zo goed mogelijk om een vrij uitzicht te hebben. nog niet zo gemakkelijk met al die takjes maar al gauw zie ik de boomklever. Ik bestudeer het gedrag. Hij of zij heeft de beschikking over een aantal takken en van daaruit vliegt ze het gat in . Steeds met matreriaal in de bek , dus nog volop bezig met het nest te bouwen.  Binnen in de boom zie ik een druk beestje op en neer gaan om het materiaal maar op de goeie plaats te leggen een grappig gezicht af en toe even naar buiten kijkend om weer druk bezig te zijn. En floep daar gaat die weer. Het is mooi om te zien en ik probeer te bepalen waar ik mijn camera op moet scherpstellen om een goeie foto te krijgen. drie keer gebruikt hij dezelfde tak dus daar zoom ik op in om natuurlijk meteen in de maling te worden genomen omdat hij of zij de ander tak koos. Steeds rechtsom keert de nestkast uit wordt ook een hele aparte ervaring als hij na een paar keer ineens scherend recht op me af komt en  over mijn hoofd heen zijn pad kiest. Daarna daagt hij mijn lenigheid uit om precies boven me in de boom te gaan zitten zodat mijn nek en armen wel tot het uiterste getest worden.  Ineens realiseer ik me dat ik wel heel lang met een kant in de zon heb gestaan . Het is warm, heerlijk. ik geniet nog even van de zon zelf en ga weer verder om de boomklever zijn gang te laten gaan.
IMG_3248
Wanneer ik thuis kom word ik ontvangen met een radio die staat te blèren en twee tieners , mijn dochter en vriendin languit op de ligstoel in de zon. Truitje opgeknoopt korte broek aan , ja dat zijn de voortekenen ooh wat is het leven toch mooi als het zonnetje schijnt.
Advertenties

5 thoughts on “Kranenbroek , op zoek naar de boomklever.

  1. Ha, kijk daar heb je geen spijt van gekregen. Nu heb je je moment weer lekker kunnen pakken. En in het weekend….dan zijn er altijd weer onverwachte dingen die je overvallen. Is het niet het weer dan is er wel weer een extra prive-klus. Verstandig. Ik ben vanmiddag lekker in de tuin bezig geweest. Gevochten met de Meidoorn. Dat betekende na afloop vele doornsplinter-"operaties"…………………….groetjesRoel

Wat vind jij ervan?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s