adelaars varen: een naam om nooit te vergeten


Een van de varens die ik wel eens tegenkom is de adelaarsvaren.  Op het eerste gezicht een vreemde varen om dat hij nogal recht op zijn steel staat. Het lijkt ook een beetje een kale varen door die lange stelen. Je zou bijna zeggen dat hij iets mist van dat weelderige die andere varens hebben. overigens zijn er duizendensoorten varens. alleen de streepvaren bevat al zevenhonderd soorten . Maar nu niet te moeilijk vandaag de adelaars varen. Waarom  , nou bijvoorbeeld omdat hij over de hele wereld voorkomt. Je kunt hem dus bijna overal vinden, hij houdt echter niet van vochtige grond en van kalk.

adelaars varen     

En waarom heet die nu Adelaars varen? Bekijk de onderste foto maar eens dan is meteen duidelijk waarom. Wat ook leuk is om te weten is dat als je hem zou uitgraven, dat doen we dus niet, maar als je hem zou uitgraven dan heeft zijn wortelstok ook de vorm van een adelaarsvoet. een klauw zeg maar.    

 adelaarsvaren

De plant is wel giftig , de bladeren bevatten stoffen die het vitamine B afbreken En met name bij rund en schaap kan dit problemen geven.  In ieder geval een mooie aparte varen die je vaak kan tegenkomen. Misschien kun je de volgende keer ook de adelaar ontdekken.

Advertenties

10 thoughts on “adelaars varen: een naam om nooit te vergeten

  1. Heel mooi die foto’s en duidelijk de uitleg !Ik heb veel varens in de tuin staan en ze gorien hier als onkruid, maar een is mijn trots, die is manshoog en al gauw 2 m doorsnee.

  2. Wat leuk dat de Adelaars varen zo’n toepasselijke naam heeft Mazza, ik zal er nu op gaan letten, weer wat geleerd! Bedankt voor het delen, liefs,Ann.

  3. de zwijntjes moeten toch ook wat te eten hebben als je het halve bos omschoffelt, mag je toch ook wel beloont worden. Zou ik niet een zwijntje kunnen lenen als mij tuin weer eens gedaan moet worden? Al schoffel ik zelf niet vaak.

  4. Maar op de Veluwe hebben Adelaarsvarens het niet overal even gemakkelijk. Verdroging maar ook de Wilde Zwijnen. Zij zijn stapelgek op de wortelstokken van de Adelaarsvarens. Al moeten ze er hele bergen voor wroeten…..krijgen zullen ze die wortelstokken….

Wat vind jij ervan?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s