Tellen van vlinders .


na aanleiding van het vorige log maar even een aanvulling. 

Ik zal even uitleggen hoe en waarom er geteld wordt. In Nederland  komen zo’n 2000 soorten vlinders voor . Van die 2000 soorten zijn er maar 54 soorten dagvlinders over . Er zijn zelfs al 16 soorten gewoon verdwenen. Er komen op dit moment nog zo’n 54 soorten dagvlinders voor van die 53 soorten is meer dan de helft zeldzaam.  Aan de vlinders kunnen we een indruk krijgen van hoe het gesteld is met de natuur in Nederland.

De vlinderstichting wil er alles aan doen om te voorkomen dat er nog meer soorten verdwijnen.

Iedere vlinder stelt zijn eigen eisen omtrent omgeving, waardplanten, nectar , temperatuur , enz. Als bepaalde soorten verdwijnen dan is dat bijna altijd voor altijd.  Sommige vlinders kunnen helemaal niet goed vliegen en kunnen slecht afstanden afleggen het oversteken van een kanaal of autoweg kan al te veel zijn. Je kunt je indenken als zo’n vlinder ergens verdwijnt dat zijn plek dus ook niet door een andere vlinder ingevuld kan worden. zo zijn er zeldzame vlinders omdat het gebied waar ze de voorkeur aan geven zeldzaam is , maar in dat gebied kunnen ze bijv wel met grote aantallen voor komen . Dan kun je dus concluderen dat ondanks de zeldzaamheid,  het wel goed gaat met die soort. Verder zijn er soorten die je een paar jaar geleden altijd wel zag zoals  bijv een kleine vos of dagpauwoog die heb ik nog maar af en toe gezien en dat was een paar jaar geleden een gewoon voorkomende vlinder. Waar ligt dat aan? Is het de klimaatsverandering, verdwijnen van waardplanten, de bekiezeling van menige tuin? allemaal vragen maar nog geen antwoorden. Een telling geeft  dus een indicatie van hoe het gaat met onze natuur.  

Hoe te tellen ? Dat staat zeer duidelijk omschreven in deze link  http://www.vlinderstichting.nl/index.asp?Nieuwsid=838 dus kijken want via deze link kun je ook een telformulier downloaden.   Er daar staat ook stap een en twee vermeldt.

Een stukje uit de site : “  Het maakt niet uit of je de vlinders op een bloem hebt gezien of al fladderend door de lucht. Alle vlinders die je ziet tel je. Belangrijk is wel dat je niet 2 keer dezelfde vlinder telt. Daarom schrijf je alleen het grootste aantal vlinders op die je op eenzelfde moment hebt gezien.
Een voorbeeld:
Op zaterdag zie je
* 09.00 uur: 1 dagpauwoog en 4 bruin zandoogjes
* 10.00 uur: 5 dagpauwogen en 1 bruin zandoogje
Op zondag zie je
* 10.00 uur: geen vlinders
* 14.00 uur: 3 dagpauwogen en 6 bruin zandoogjes
Op het telformulier vul je in: 5 dagpauwogen en 6 bruine zandoogjes. Dit is immers van elke soort het grootste aantal dat je tegelijkertijd zag. Het is dus niet de bedoeling dat je alle vlinders optelt!
Stap 3: Tellingen doorgeven
Jouw aantallen geef je zondagavond of in de loop van de week erna door
op deze website. Ook als je geen enkele vlinder hebt waargenomen, of slechts lage aantallen mag je dit melden!
Vragen? Neem dan
contact met ons op “

 

Ook leuk om te weten en te doen voor de liefhebbers of degenen die denken dat was toch wel leuk :

Maandelijkse tellingen

De maandelijkse tellingen starten na het vlindertelweekend.
De bedoeling van dit project is om de vlinders in de tuin te tellen. Om de tellingen goed te kunnen vergelijken gaat het niet om het totaal van alle vlinders die u gedurende een hele maand in uw tuin ziet. Dat is namelijk erg afhankelijk van de hoeveelheid tijd die je er in doorbrengt. Het gaat in dit geval om het maximum aantal per vlindersoort dat u tijdens één telling gezien hebt.
Het handigst is om een lijstje klaar te hebben liggen waarop per keer dat geteld wordt de vlinders worden genoteerd. Aan het einde van de maand geeft u van elke soort het hoogste aantal door dat in een telling gezien is. De eerste maal moet u zich registreren. Dat kan op deze site in de loop van de maand augustus. Dan moet u ook wat gegevens over de tuin doorgeven. Vervolgens kunt u iedere maand de waarnemingen online doorgeven of een papieren formulier gebruiken.

 

Ik   hoop dat ik hiermee eventuele vragen heb kunnen beantwoorden zo niet schroom niet om te gaan neuzen op de verschillende sites en natuurlijk kun je mij ook vragen.

leuke en interessante nuttige links . Zeker als je mee wil doen.

http://www.vlinderstichting.nl/index.asp?Nieuwsid=838

http://www.vlinderwandelweekend.nl/index.php

http://www.vlinderwandelweekend.nl/doc/zoekkaart.pdf

http://www.vlinderstichting.nl/

http://www.vlinderskijken.nl/vragen/

http://www.vlinderskijken.nl/

Advertenties

One thought on “Tellen van vlinders .

Wat vind jij ervan?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s