De gewone huismus


 

100_2534

Door een reactie bij een spacegenootje besefte ik dat ik eigenlijk nooit eens over de mus heb gehad of misschien wel. Feit is dat de mus tegenwoordig al niet meer zo gewoon een interessant vogeltje is en dat er dingen zijn die we eigenlijk niet weten van de mus.

Die dingen, die we niet weten en  beseffen hebben er helaas soms ook voor gezorgd  dat het zo slecht gaat met de mus. En misschien als we weten wat belangrijk is voor de mus kunnen we hem ene beetje ondersteunen zeker in de gebieden waar hij er wel nog is.  Een van de problemen met de mus is dat hij heel erg honkvast is en niet graag van huis weggaat. De mus heeft een eigen kolonie, territorium en deze zal hij niet verlaten. De mus die je in de heg ziet is dezelfde als een jaar gelden of de oma van de mus die dit jaar geboren is of opa . Een grote happy familie met een hoofd van de familie als leider.

Deze leider kun je er ook wel uit halen als je je mussen goed observeert het is namelijk  degene met de grootste bef.  ( de donkere keelvlek.)  Dit is de baas van de familie en hij bepaalt hoe laat gegeten wordt e.d. Verder zijn mussen zeer intelligent. Ze zijn zeer goed in het opslaan van informatie. Vroeger helaas wisten ze bijvoorbeeld precies hoe laat familie de Vries ging ontbijten , of hoe laat mevrouw de Waal haar ontbijtje had.  Ik zeg met opzet helaas want wat is het geval vroeger werden er veel meer tafellakens gebruikt en die werden dan buiten uitgeklopt en die kruimels waren natuurlijk zeer geliefd bij de mussen. Die hun ochtendritueel dan ook helemaal afstemden op de uitgeklopte tafelslakens.  Tegenwoordig worden er veel placemats gebruikt dus veel kruimels verdwijnen in de prulen bak of gootsteen , dat is nu weer jammer voor die musjes , die het door het beklinkeren en betegelen al zo moeilijk hebben. Die broodkruimels konden een familie redden.  Verder weten mussen ook precies voor welke kat ze moeten uitkijken. Dat verklaard waarom ze soms zo brutaal lijken in je eigen tuin,  waar poeslief in het zonnetje ligt en zich bij de buurvrouw niet laten zien terwijl die poes misschien wel binnen zit.

image

Een andere belangrijke reden waarom mussen het moeilijk hebben is natuurlijk de nestgelegeheid onder de daken dat is weggevallen. Mussen nestelen graag bij elkaar onder de pannen. Lekker gezellig want dan kunnen ze alle roddels en veranderingen in de buurt op tijd doorvertellen. Een mus zal niet gauw een alternatief zoeken en nestelt dan bij niet terwijl er wel een nestkast hangt. Een mussenkast is groter en heeft meerdere ingangen. Dit kan een goed alternatief zijn maar met de ophang plaats moet wel rekening gehouden worden dat mussen graag hoog zitten. Een andere en betere oplossing is een vogelvide.  Een vogelvide is een plastiek dakpanvervanging rij dat je in de eerste dakpan rij kunt aanleggen . De vogelvide heeft speciale achterkant zodat de mussen onder de eerste rij kunnen nestelen en dan niet verder onder het dak kunnen kruipen.  

Water weten we allemaal wel is zeer belangrijk voor alle vogels en daarom heeft iedereen of zeer velen dan wel een vogelbadje of iets dergelijks in de tuin staan.  Zeer goed natuurlijk  ook altijd heel gezellig al die badderende vogeltjes maar een huismus wil meer . Een huismus moet namelijk ook zandbadjes kunnen nemen en vroegen toen we nog allemaal heggen en coniferen als erfafscheiding hadden was dat nooit een probleem want daaronder was er altijd heerlijk droog en warm zand. Heerlijk om op die manier van de paarsieten af te komen maar met de komst van schuttingen, en betegelde tuintjes is die mogelijkheid weggevallen . Als er nog mussen zitten en je zit in deze situatie dan is het niet verkeerd om een soort van zandbakje te maken of een paar tegels , klinkers te verwijderen je zou ze er een heel groot plezier mee doen.

Verder hebben mussen graag een beetje bescherming en zitten ze dus heel graag in een heg , haag, klimop om vandaaruit de wereld te observeren en te kunnen schuilen voor kat , sperwer, havik , of de buurjongen met proppenschieter . Je hoeft niet meteen weer een heg neer te zetten maar als je met je plantenkeuze of snoeiwerk hiermee een beetje rekening houdt dan voelt een mus zich weer veilig.

Het zal heel lang duren voordat de mus weer terug is in gebieden waar hij verdwenen is omdat zoals ik al zei de mus zeer honkvast is.  Echter het is niet onmogelijk omdat de jongen van ieder jaar, net als iedere puber wel eens wat meer van de wereld willen zien, Deze jongelingen hebben nog genoeg moed om eens wat verder te kijken en kunnen zo een stukje verderop een nieuwe kolonie starten. en zo kan langzaam de mus zich weer uitbreiden, als er tenminste voldaan is aan zijn basisbehoeften.

kruimels of voer, water ,zandbad, nestgelegenheid , beschutting.

Het lijkt een enorme opgave en eigenlijk is het heel eenvoudig om de mus weer wat leefbaarheid te geven. Dus denk aan je broodkruimels, gooi ze naar buiten ,of beter nog voer je vogeltje elke dag, tegenwoordig is het goed om het hele jaar te voeren juist vanwege al die beklinkerde en betegelde tuintjes en daar doe je andere vogels ook een plezier mee (bij vivara thuisbezorgd), ze zijn gek op gewone havermout, creëer een zandbadje, en zorg voor meerdere goede nestkastjes of nog beter en uiteindelijk goedkoper, schaf samen met de buren éénmalig een vogelvide ( 6 keer 1 meter)  aan.  

Het probleem met een mus is het is niet of/of  maar het is en/en.   Het een wat belangrijker dan het ander maar wel allemaal noodzakelijk op een of andere manier.

Zeker als je nog  mussen in je omgeving hebt. Is dit heel belangrijk want het beklinkeren van het tuintje van de buren kan net de balans tussen overleven en uitsterven omgooien.     Het zijn zo’n gezellige vogeltjes en pas als je ze niet meer hoort besef je pas wat ej kwijt bent en dan is het al te laat, maar misschien niet voor altijd.       

Advertenties

9 thoughts on “De gewone huismus

  1. Wij hadden er hier vant winter aardig wat zitten op het platteland tussen de ringmussen en de heggemussen. Hier zijn ze behoorlijk schuw en ze zitten er nog. Hebben flink genesteld. Goed he…………………..

  2. De vermindering is een direct gevolg van het verslechterde broedgelegenheid, tengevolge van het isoleren van daken en het besluit van de bouwverordening die verplicht om openingen in gebouwen groter dan 10 mm dicht te maken. Deze bouwverordening heeft gevolgen voor onder andere mussen gierzwaluwen vleermuizen .

  3. Een mooi stuk informatie overde Huismus Mazza, het is mij wel eens opgevallen dat ze zich op sommige plaatsen helemaal niet laten zien,en ergens anders in grote getale voorkomen. Op terrasjes e.d. waar gegeten wordt zijn ze niet weg te denken, behoorlijk brutaal en absoluut niet schuw.Liefs van Edward.

  4. Een mooi stuk over de musjes Mazza, hier zijn er nog genoeg en ze nestelen gewoon onder de dakpannen boven bovenaan het dak, ik blijf het geweldige vogeltjes vinden en dat ruzie maken vind ik altijd zo leuk misschien is het wel geen ruzie maar het lijkt er erg veel op.Liefs, Ann.

  5. Eindelijkeens een vogeltje waar we er in mijn omgeving genoeg van hebben Marion. Geloof het of niet maar soms kom je hele zwermen musjes tegen, en ze kunnen ongelooflijk kwetteren alsof ze de grootste ruzie hebben

  6. Nee in het bos zitten ze niet. Daar zul je ze ook niet zien. Een mus is een echte stadsvogel. Mussen zitten nu eenmaal graag bij de mensen, lekker gezellig toch. Inderdaad een mus is een alleseter dus daar waar gepicknicked wordt pikken ze graag een "graantje" mee

  7. Bij ons is een huismus overigens ook niet super algemeen hoor. Maar ja, wat wil je met al die bossen op de veluwe. Je ziet ze alleen daar waar veelvuldig gepicknickt wordt…….maar in het bos……..nee hoor…

Wat vind jij ervan?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s