Met de vogelwerkgroep naar de Koningsteen in Thorn


Oei oei, wat was het nog vroeg. Toen de wekker afging oh nee die kreeg de kans niet eens. Ik was al wakker en het was nog donker. Toch zat de ochtend er al aan te komen want in de verte was duidelijk de haan te horen.  Ik steek mijn neus even uit de deur om te voelen wat voor weer het is. En met name wat de temperatuur doet. Als ik naar links kijk is toch al duidelijk de dageraad in aantocht.  De reden dat ik zo vroeg op ben is omdat ik mee ga met de vogelwerkgroep. Excursie Koningssteen in Thorn.  Ik neem lekker een licht ontbijtje en maak mezelf een kop koffie. Buiten wordt het al snel lichter. Om kwart over zeven staat mijn lift voor de deur. In Thorn blijkt dat we de eerste zijn. John leidt het groepje en moet dan ook wel wat vroeger aanwezig zijn.  Erg vinden we het allebei niet. De opgaande zon geeft een prachtige kleur aan de lucht. De wind is er even niet en dat is heerlijk na een week windkracht herfst.

Vanuit onze linker kant ziet we beweging ganzen zegt John meteen maar eerlijk gezegd betwijfelde ik dat het is te stil. Heel zachtjes komt de onbekende groep dichter en dichter bij en de wolk wordt groter en groter. We beginnen een schatting te maken en al gauw komen we op een aantal van 500 en als ze dichterbij komen blijkt dat het aalscholvers zijn. Bijna onhoorbaar komt de groep dichterbij om midden op het water te landen. Hoe surrealistisch dit is blijkt als een van onze collega’s erbij is gekomen en vraagt wat is dat voor eilandje in het midden van het water.  Langzaam sprokkelen de mensen bij elkaar en worden de eerste waarnemingen genoteerd. Al voordat we vertrekken zitten we al op meer dan 10 vogelsoorten. en een aantal van 600. Dat maakt meteen een goeie indruk. Aalscholvers, meeuwen, kleine mantelmeeuw, reigers, eenden, meerkoeten, ganzen, ekster, houtduif , verschillende mezen, huismus. Ja dat gaat goed.

De lucht betrekt  snel en zeer donkere wolken komen binnendrijven. De opgaande zon en de grijze lucht geven een apart sfeertje aan de grote waterplas. Allemaal maken we een schietgebedje en hopen dat het droog blijft. Als we aan onze rondwandeling beginnen blijkt al gauw dat er een vakantie tussen heeft gezeten. Hoe serieus er ook geobserveerd wordt de verhalen van de vakanties moeten er natuurlijk even uit. En zoals mijn buurvrouw verzucht en dan durven ze te zeggen dat wij vrouwen zo kletsen.

Het groepje valt echter meteen stil als een sperwer het luchtruim onveilig maakt. En dat die het luchtruim onveilig maakt blijkt al gauw. Een opgejaagde/ bange zangvogel probeert te ontkomen maar de sperwer heeft hem meteen in de smiezen  en een kort maar hevig luchtgevecht vindt plaats. De sperwer onderbreekt de vluchtroute van de vogel en tikt deze even aan waardoor deze even uit evenwicht is. Onduidelijk is of de vogel hem daadwerkelijk geraakt heeft of dat de vogel door de luchtstroom meegevoerd wordt . Vrijwel  direct daarna neemt de sperwer een scherpe bocht en voordat je ook maar met de ogen kunt knipperen of durft te ademen plukt hij zijn beoogde prooi uit de lucht. Een gezamenlijk WOW ontsnapt. Meteen is duidelijk waarom we hier zijn en dat het echt wel weer de moeite waard is om zo vroeg uit je bed te stappen.

Er wordt nu getuurd en geluisterd. Onderling wordt besproken wat er gezien wordt en of het de moeite waard is . Nu is voor een vogelaar wel elk vogeltje de moeite waard.  En net zo regelmatig wordt er iets gesignaleerd. Van verschillende mezen tot verschillende spechten. Van eend tot wielewaal en alles daartussen. De ijsvogel was ons goed gezind. De roodborsttapuit liet zich in zijn meest specifieke houding zien, bovenop de distel pronkend met zijn mooie rode borst. Vinken waarvan de jongen al flink aan het oefenen zijn voor hun beste vinkenslag, groenlingen met hun typerende vorkstaartjes, de gezellige puttertjes, kneutjes met jongen. Gewoon te veel om op te noemen. Het landschap wordt gedomineerd door het water, de grote plas waar we omheen lopen en bomen als wilgen, appelbomen, meidoorn en hondsroos domineren het groen. Het is vogelparadijs, maar met het doorkomen van het zonnetje zo rond 11 uur worden ook de insecten wakker en alert.  De oranje Luzerne vlinder, gehakkelde aurelia, atalanta’s laten zich ook zien. Ook een paardenbijter weet de aandacht te trekken. Kortom het was een geslaagde ochtend.  Dit was de 19de excursie van de vogelwerkgroep naar de Koningsteen. Gemiddeld werden er 43 vogelsoorten waargenomen en om het nieuwe seizoen goed te beginnen hebben we 44 vogelsoorten genoteerd. 

Advertenties

7 thoughts on “Met de vogelwerkgroep naar de Koningsteen in Thorn

  1. Dat lijkt me wel heel mooi , dat eiland van aalscholvers, wat veel, waren ze op doortrek op altijd daar ?Ik ben 1x in de koningsteen geweest.Er lopen ook koniks en galloways rond hè !Wehadden ook een hondachtig dier gezien.Maar die zag er tamelijk slecht uit, mager, weinig vacht en daardoor een dunne staart, dus of het een vos was of een verdwaalde hond ??? Maar sorry, het ging hier om de vogels, ga je foto ’s ook eens snel bekijken !

  2. Wat een belevenissen Mazza, dat was echt treffen zo ontzettend veel aalscholvers bij elkaar wat zal dat een prachtig gezicht zijn geweest, 44 vogelsoorten is toch wel erg veel hoor en dan al het andere nog dat je hebt gezien, een pracht excursie is het geweest. Je foto’s zijn ook weer mooi ik heb al even in je album gekeken, op naar de volgende excursie, dat is vast weer genieten.Liefs, Ann.

  3. Wil je iets moois zien dan moet je vroeg je bed uit. Maar eenmaal wakker en op plaats van bestemming vergeet je die warme bed en geniet je van de natuur :)Je album bekijk ik een andere keer…

  4. Ja ,we waren met drie vrouwen dus inderdaad zeer in de minderheid. Met de wind viel het reuze mee vandaag. Eindelijk in de goeie hoek en dat na een hele week.Trouwens niet mijn "buurvrouw",buurvrouw maar buurvrouw omdat we naast elkaar liepen .

  5. Leuk om een sperwer in actie te zien, …. en gaaf, een \Wielewaal.Ik kom ook wel eens aan de plas van Thorn, maar het waait er altijd zo hard. Waren jij en je buurvrouw de enige vrouwen? Ik zie op de foto’s alleen maar mannen

Wat vind jij ervan?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s