Ted Ellis Walk in Dereham


Het is algemeen bekend dat ik nu eenmaal altijd kriebels in de benen krijg en er gewoon af en toe op uit moet. Dus toen we lekker bij Andrew en Helen gesettled waren en er van alles gebeurde en ook weer niets was dat een mooie moment om eens zelf de buurt te gaan verkennen. Onderweg naar het centrum ligt rechts een soort park waar Stuart en ik vorig bezoek ook al eens met Andrew doorheen zijn gelopen.  Het park begint met de Ted Ellis Walk.

Ted Ellis was een natuuronderzoeker die leefde van 1909- 1986. Geboren in Guernsey maar van Norfolk ouders. Zijn hele leven heeft hij gewijd aan natuurhistorie,  veertig jaar lang heeft hij gewoond in Wheatfen  Breed, Surlingham in een gebied van 130 hectare bos en moeras. De man is geroemd vanwege zijn onderzoek in de academische wereld. Maar het meest geroemd is hij door zijn enthousiasme en zijn kunde om zijn passie onder woorden te brengen bij het gewone publiek. Ted Ellis was al vroeg bewust van het belang van bepaalde gebieden en probeerde deze te behouden maar ook toegankelijk te maken voor genot en educatie naar kinderen en iedere natuurliefhebber.

Het park dat gelegen is midden in Dereham en begrensd wordt door woningen aan alle richtingen, is een prachtig mooi voorbeeld van hoe natuur en wonen kunnen worden gecombineerd. Het gebied lijkt op het eerste oog een groot grasveld met bomen en hagen waarlangs een beek loopt.  Het gebied wordt doorkruist door twee grote paden. Eén van noord naar zuid en de ander van west naar oost. Op deze manier zijn de paden de grote verbindingswegen  van woning naar centrum naar school enz. Deze wegen worden dan ook volop gebruikt door bewoners, hondenbezitters, fietsers enz. Het kwetsbare gebied zelf is afgezet met een hek of haag maar is daarbij niet helemaal ontoegankelijk. Wil je het gebied en daarmee in de natuur stappen dan hoef je maar een van de bijna verborgen doorkruizende paden te nemen en deze brengen je door het hele gebied zonder een hond tegen te komen. Terwijl de honden rennen en ravotten in de speelweide gelegen naast de speeltuin kun je aan de andere kant van de beek de stilte opzoeken. Alhoewel je het niet stil kunt noemen, overal zie je vogels die zich tegoed doen aan de bessen van de meidoorns die nu volop in bloei staat. De Vlaamse gaaien zijn volop te vinden in en nabij de eikenbomen waar ze met voorkeur de groene eikels zoeken om deze net als een eekhoorn te verstoppen voor de moeilijke tijden die komen gaan. Om deze reden wordt de Vlaamse gaai ook wel bosbouwer genoemd want ieder eikeltje dat achter blijft is goed voor een nieuwe boom. Terwijl ik me  steeds dieper begeef in het hart van het gebied begint het langzaam te dagen wat een unieke biotopen zich hier bevinden en jawel biotopen. Er bevinden zich oeverkanten met begroeiing maar ook kale kleiwanden waar de gaten van muizen of nestelende ijsvogels zijn te zien. Op sommige plaatsen domineren de eiken en meidoorns, op andere is het wilgen en rietgroei. Op een plaats vind ik zelfs een verdwaalde marihuana plant. Joost mag weten hoe die daar terecht is gekomen.  

Langzaam begint zich een plaatje te vormen en de verschillende grassen, rietsoorten en struiken geven aan waar de moeras , natte gebieden zelfs plassen en droge en/of drooggevallen gebieden zich bevinden met daarbij hun eigen insecten dieren en vogels. Het is geen wonder dat de mensen hier Wellingtons (regenlaarzen) dragen. Maar goed dat mijn schoenen redelijk waterdicht zijn. 

Een gesprek met een lokale bewoonster begint met “looking for something special? ” en eindigt met bijna een lezing over welke dieren zich in dit gebied bevinden. ‘s Avonds kun je hier bijna niet lopen van de padden en de kikkers die zich op het pad bevinden. En ik woon hierachter en heb regelmatig de sperwer in de tuin. Zo mooi. Geweldig, vooral omdat deze vrouw wist dat Echt vlakbij Aken op het drielandenpunt ligt, nou ja dat is toch al redelijk in de buurt toch ? Ze is al in Nederland op vakantie geweest en heeft zelfs op haar zestiende in Nijmegen gewoond.

Onze conclusie was dat Nederland en Norfolk heel veel op elkaar lijken, klopt ook wel ware het niet dat Nederland een stuk kleiner is en zeer dichtbevolkt en een panische angst lijkt te hebben voor ongemaaide gebieden en de Engelsen een panische angst voor grote roofvogels hebben. Iedere grote roofvogel wordt al gauw uitgemoord uit angst voor hun aanval op hun ooh zo special “grouse” en andere  hoenderen. In Engeland is zo eens een oehoe paartje dat in de publiciteit kwam omdat deze via Nederland of België is uitgevlogen binnen een week vermoord. Het mannetje werd afgeschoten en het vrouwtje is gevlucht. Volgens Engelsen exoten. Een buizerd zul je daar ook niet gauw in het luchtruim zien. In Engeland wordt niets gemaaid en dat is ook te merken aan het levendige insecten en vogelwereld. Geloof het of niet maar hier zijn de mussen nog wild.  De vos had ik al ontdekt of in ieder geval was zijn aanwezigheid verraden door de vleugels die hij achter had gelaten na het verorberen van zijn prooi, een fazant. De ijsvogel heeft met zijn aanwezigheid meteen aan het begin van de wandeling al de toon gezet, deze dag kan niet meer stuk. Roodborstjes, heggemussen vinken, gaaien, spechten allemaal laten ze zich zien. De herfstkleuren doen bijna sprookjesachtig aan. En de bomen zijn van het formaat waar je in Nederland bijna alleen nog maar van kan dromen.

In het midden van dit alles is nog een zeer serieus omheind gebied te herkennen met twee poorten een aan het begin en een is vaag aan de horizon te herkennen dus dat nodigt uit tot verder ontdekken. Het blijkt al gauw dat dit een zeer kwetsbaar en nat gebied is. Dit  moet een paradijs zijn voor kikkers, salamanders, slangen, libellen en ander bij het stilstaand water behorende dieren. Helaas is het tijdens mijn wandelingen, want ik ben hier twee keer komen wandelen te koud of bewolkt en iets te laat in het jaar om te kunnen ontdekken wat zich hier verscholen houdt. Dwalend langs de paadjes word ik verliefd op dit gebied en realiseer me dat ik hier nog wel menig uurtje zal gaan doorbrengen. De sporen van de zomer zijn nog hier en daar nog zichtbaar, dit moet een grote bloemenweelde zijn geweest. Haastig zie ik de moeders langs de paadjes lopen op weg naar de school. Zullen ze zich realiseren wat een prachtig gebied dit is? 

Advertenties

12 thoughts on “Ted Ellis Walk in Dereham

    • het is alweer een oudje, heb in verband met rondneuzende indringers, heel veel op privé moeten zetten, ik ben heel open in dingen, we maken allemaal van alles mee maar als er mensen zijn die bewust dingen gaan zoeken en er dan ook nog hun eigen waarheid aan gaan hechten om er iemand mee te kwetsen dan is dat een heel ander verhaal. Dus wie weet komen er nog wel meer van die oudjes terug. Wel leuk om even terug te gaan in de tijd.

  1. Meid..wat kan jij heerlijk schrijven.Ik krijg een beetje heimwee naar Wales als ik zo met je mee wandel.Zeker in de herfst is het er wonderschoon.Nu nog ffkes genieten van je foto’s.Groetjes,Corry.

  2. Wat schrijf je toch beeldend heb even rustig de tijd voor genomen en beleefde alles met je mee ,,, je stapt me wat af 😉 Je album ook bekeken na het verhaal gelezen te hebben, des te intenser de foto’s overkwamen ,,, thnxBenona

  3. Dat was genieten Mazza en je hebt er een heel mooi verhaal van gemaakt, Engeland is overal mooi en juist op het platteland ben je haast altijd binnen een paar minuten in de natuur, dat ze roofvogels dood maakten wist ik niet en dat is jammer, maar de meeste Engelse mensen zijn echt dol op alles in de natuur en doen er zelf ook heel veel aan. Verdwalen in the Midlands is ook heerlijk Mazza!

  4. mooi en uitgebreid verslag marion en prachtige foto’s. Het commentaar erbij zegt genoeg…………………..geniet van je zondag. Ben je al weer op pad geweest vandaag ? Nog vogelexcursies met het IVN. In de bossen zijn de kepen, kramsvogels, koperwieken en sijsjes al weer volop gearriveerd…………………..

Wat vind jij ervan?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s