werkzaamheden Doort ivm boomkikker.


Op verzoek van de lokale visclub , heb ik me door weer en wind naar de Doort begeven. Zeg maar gerust meer wind dan weer. Het waaide krachtig en het weer was geen weer te noemen , want dat wist niet wat het wou . In ieder geval waren de voorspelde regen en onweersbuien weggebleven dus de weergoden waren de visclub redelijk gunstig bestemd. Wat was het geval? In de Doort vinden grote werkzaam heden plaats.

100_6688  100_6685   100_6687

Dit bestaat onder andere uit het kappen van bomen en struiken maar ook het leeghalen van een vijver die helemaal aangepast gaat worden aan de wensen van de boomkikker.  De meningen en oordelen zijn hierover zeer wisselend maar feit was dat de vijver leeggepompt werd en de leden van de visclub wilden daar maar al te graag bij zijn om de vissen in nood te helpen met overzetten naar de andere vijver. Eigenlijk hadden ze geen keus. de dag was al uitgesteld van maandag naar dinsdag en nu dus donderdag zodat ze blij mochten zijn dat er toch nog mensen bereid zijn gevonden om uit te kunnen helpen.

100_6686   100_6690

Nu is vis omplaatsen in de Doort nog niet zo´n makkie. Staatsbosbeheer ging zeer voorbarig van start door meteen een waterpomp aan het werk te zetten en te gaan pompen met als gevolg dat de behulpzame vissers eigenlijk kansloos waren want de Doort bestaat uit een enorme kleilaag waar je dus tot je kruis kunt wegzakken en daar zijn zelfs de loze vissertjes niet op ingesteld aangezien hun laarsjes hooguit tot de knieën komen en ondanks de waadbroeken dus niet of moeilijk bij de vissen konden komen.

100_6689 100_6691 100_6696

Onnodig te zeggen dat deze stuurlui aan wal zich al gauw afvroegen waarom er geen gebruik werd gemaakt van een sleepnet of elektronisch werd afgevist. Wat alleen maar aangeeft dat de communicatie tussen verenigingen en Staatsbosbeheer duidelijk nog beter kan. Maar die van Staatsbosbeheer hebben wel vaker zo´n varkentje gewassen en de enorme karpers die langzaam te voorschijn kwamen en waar menig vissertje van ging kwijlen, werden met behulp van een shovel voorzichtig uit het water getild en aan de vissers overgeleverd om deze  voorzichtig in de andere vijver over te brengen.

100_6700 100_6701 100_6702

De netjes van onze loze vissertjes bleken al gauw te klein voor deze monsters van karpers.100_6707 100_6705  100_6706

Ook andere vis zoals paling wordt overgezet, al is iedereen er van overtuigd dat de paling zijn eigen weg naar de andere vijver wel weet te vinden. Wat er precies met de vijver gaat gebeuren is nog wat onduidelijk voor ons leken maar de man van Staatsbosbeheer leek te weten wat hij wilde en gaat doen, dus daar moeten we maar op vertrouwen. Feit is wel dat de Doort nu een plas minder heeft.  Dat zal de schaatspret straks wel wat drukken. Maar alles gebeurt in het teken van de boomkikker. Dat daarvoor de nodige eiken lijsterbessen en andere struiken weggerooid zijn, terwijl de visclub zo goed als een vergunning moet vragen om een takje te verwijderen doet bij de  loze vissers toch behoorlijk pijn.

100_6709   100_6713

Advertenties

21 thoughts on “werkzaamheden Doort ivm boomkikker.

 1. Als men beter zou overleggen en meer nadenken zouden de kosten de pan niet, uitspringen en na goed overleg moet nooit iets zo drastig.Bomen zijn niet slecht voor de boomkikker en struiken kan menook tussn bomn aanplanten.Zo grote rommel is ook niet goed voor het beestje

 2. Ik kan me nauwelijks voorstellen dat men de natuur van dienst is met zo’n grof geschut. De Doort is klein maar fijn. En zo moet je daar ook te werk gaan. Dus de gemeente zou er verstandig aan doen om met de plaatselijke vissers en natuurliefhebbers te overleggen welke werkzaamheden hoe worden aangepakt.

 3. Goed dat je nog wat aanvulling geeft Mazza. Er zijn hier en daar wat tekortkomingen te constateren aan de aanpak. Maar deze wereld is er niet alleen voor de mens. Deze wereld moeten we in al zijn veelzijdigheid leefbaar houden voor groot en klein. Voor deze generatie en volgende generaties. Wij als denkende individuen mag van worden verwacht dat we zorgvuldig omgaan met alles wat leeft en bloeit en ons altijd weer boeit. Als het noodzakelijk is dat daarvoor maatregelen genomen worden op basis van nederlandse en zelfs europese richtlijnen dan moeten deze ook uitgevoerd worden voor het behoud van biodiversiteit op nationaal, europees of wereldniveau. Daar horen we allemaal een steentje aan bij te dragen. Met het geld dat ermee gemoeid is dient zorgvuldig omgegaan te worden.

 4. Het is al algemeen bekend dat er boomkikkers in de Doort zitten. Het is het parade paardje van Staatsbos beheer. en als alles gaat zoals ze plannen moeten we straks een fatsoenlijke gezonde populatie krijgen want het is een feit dat de aantallen achteruit gaan. Dan wordt de soort ook minder kwetsbaar want hun leefgebied is nu zo klein dat een kleine verandering enorme gevolgen heeft. ze wilden eigenlijk gewoon een nieuwe poel graven, op twee lokaties. maar dat mocht niet omdat erarcheologische dingen in de grond zaten ? op een andere plaats ookdus daarom zijn ze uiteindlijk tot deze beslissing moeten komen . er is een vermoeden dat dit een smoesje is om de Doort in oppervlakte klein te houden, als de andere plannen hadden gewerkt was er een grote oppervlakte bijgekomen waar nooit meer gebouwd kan worden, ook dan hoefden er dan geen bomen gekapt te worden maar slecht struiken aangeplant.

 5. Tuurlijk hou ik je op de hogte maar of we volgend jaar erbij kunnen is nog maar af te wachten. Het pad dat wij namen langs dat water is nu afgesloten. maar je kent me, die weggetjes vind ik wel weer.

 6. Mazza, wat een activiteiten in de Doort. En je hebt daar een uitgebreid verslag van gemaakt. Ik ben heel benieuwd hoe het zich verder gaat ontwikkelen. Gelukkig hebben jullie de grote karpers nog kunnen redden. Ik heb wel eens gehoord dat karpers heel oud kunnen worden. Je weet dat boomkikkers mij dicht bij het hart liggen.Ik zou het zeer op prijs stellen als je de ontwikkelingen bij de Doort op space blijft zetten.De natuur is geduldiger als de mens. We komen zeker, volgend jaar, nog een keer naar de ontwikkelingen bij de Doort kijken. Groetje sToos

 7. Ik kan vrij kort zijn in m’n reactie Marion. DIT IS VAN DE ZOTTE……….!!!!!!!Een kompleet landschap overhoop gooien ten gunste van één kikkertje.Wat kost dat ?? en wie betaalt dat ??Straks wordt een hele plas overhoop gegooid om een leuk leefklimaat te creëren voor de Lepelaar en wie weet wat nog volgt

 8. Ok. Normaliter zijn er wel andere methoden om te bedenken om de vis veiliger aan de kant te brengen. Een openbare bijeenkomst met de uitleg van de plannen zou ook niet verkeerd zijn geweest. Als het om dergelijke ingrijpende maatregelen gaat gericht op het behoud van een bedreigde diersoort dan kunnen maatregelen soms ingrijpend zijn. Goede voorlichting is dan onontbeerlijk. Deze soort zit er vrij geïsoleerd, mede door toedoen van menselijke activiteiten is zijn leefgebied versnipperd geraakt. De kosten van de herstelmaatregelen vallen in het niet tegen de kosten die er gemaakt zijn om de natuur te vernietigen ten gerieve van betonnen puisten in het landschap……………………..

 9. Het heeft in de krant gestaan en dergelijke en er is een middagj oftewel een uurtje een gesprek geweest met de visclub oftewel de voorzitter daarvan dus alle leden hebben het via via te horen gekregen. Zoals ik al zei vissers zijn echte natuurmensen en voor hun gevoel nutteloze verspilling terwijl ze op hun duvel krijgen als twee takjes werden weggeknipt om een visplek iets meer begaanbaar te doen maken. tja dat is krom hoe je het draait of keert. Ook het feit dat er geen voorbereiding is geweest want de visclub heeft zoiets nog nooit gedaan dus kun je niet verwachten dat ze weten wat op hun afkwam. inderdaad een beetje beter overleg en afspraken maken was toch heel wat beter geweest. Daarbij zijn er leden die een vrije dag hadden ingepland waar niets van terecht is gekomen. Met een betere voorbereiding hadden de vissers ook beter kunnen meewerken.

 10. Zoals ik het hier lees, heeft er aan de voorlichting voor dit nuttig project nogal wat aan geschort. Ook lijkt het er op dat er zeker ook met vissen anders/beter omgesprongen had moeten worden. Mensen begrijpen niet wat er gebeurd en waarom het gebeurd en dan krijg je reacties zoals hieronder te lezen valt. Voorlichting dus……………….

 11. Leuk in beeld gebracht Mazza. Een heel karwei zo te zien, en dan maar hopen dat het voor een goed doel is. Mijn zoon de visser zou dit ook leuk gevonden hebben om te zien.Bij ons heeft het vandaag wel veel geregend hoor. En ik zit toch niet zo heel ver van jou vandaan, toch? Limburg, Brabant?

 12. Tja vangen en dan weer plaatsen in een andere vijver…heet dat vissen hihiGeintje hoor…je hebt een mooi beeld geschept met je tekst en foto’s.Leuk om te zien…jij had dus mee geluk…wij regen bij het collecteren.Dus Nat…richting huis.Fijne avond en grtjes

 13. Mooi dat er toch nog heel wat vissen gered zijn ! Het is inderdaad heel frustrerend dat een kolos als staatsbosbeheer zich bijna alles kan permitteren en een ander overal een vergunning voor aan moet vragen !

 14. Ik begrijp het niet helemaal ,dit alles voor de boomkikker ? en alles wat gekapt word .de vissen die bijna verloren gaan ,ik moet eerlijk zeggen dat ik hierbij even achter mijn oor moet krabben .Begaan zijn met de dieren en de natuur O K maar hoever ga je daarin ? en wat mag dat alles dan wel kosten !!

 15. Gaat het dan niet wat heel erg ver voor de boomkikker Mazza, ik gun die diertjes een goed leefklimaat maar dit is toch wel een heel erg geldverslindende toestand, en het is echt zonde van de bomen en struiken. Dat de vissers daar niet blij mee zijn kan ik me indenken, maar ze hebben in ieder geval geholpen en dat is toch mooi, ze weten nu in ieder geval dat er enorme karpers zijn.Mooie foto’s heb je er van gemaakt zo kunnen we allemaal zien wat er al niet voor boomkikkers wordt gedaan.Liefs, Ann.

Wat vind jij ervan?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s