“Gewoon” elfenbankje


Gewoon elfenbankje (Trametes versicolor) 2,5 – 6,5 cm Ø

andere namen:  Coriolus versicolor , Polyporus versicolor

 Leuk al die reacties bij mijn elvenbankje, inderdaad een gewoon elvenbankje waaraan niets gewoon is. Het is inderdaad maar wat je gewoon noemt.

laten we eens beginnen met wat is het? Het is geen dier of plant, maar wat is het dan wel? Is het een paddestoel of is het een zwam. Nu ga ik proberen uit te leggen waar onderzoekers jaren lang mee bezig zijn geweest . De paddestoel is het zichtbare gedeelte/ lichaam van een draderig systeem dat onder de grond of in dood hout leeft. Dus eigenlijk is een paddestoel een soort vrucht van dat hele gebeuren dat zich het hele jaar onder de grond bevindt en pas boven de grond komt als de omstandigheden daarvoor gunstig zijn, met geen ander doel dan vermeerdering. 

 op de foto voorbeeld van paddestoelvorm

Samen met dat zichtbare gedeelte wordt dat een zwam genoemd. Dus vandaar dat de zichtbare lichamen met hun steeltjes en hoedjes de paddenstoelen zijn , je vergeet dan even het hele gebeuren onder de grond en de vormen die vaak aan bomen vastzitten zwammen worden genoemd omdat deze verankert in de boom zitten waardoor je het hele gebeuren benoemd. Simpeler dan dit kan ik het niet uitleggen. Dus de elvenbank is een paddestoel ( het vruchtlichaam dus) die behoort tot de boomzwammen. Dit stukje info voor degene die het nog kunnen volgen. 

    

Nu is het elvenbankje is een vrij taltijke soort. Maar de kleurtekening kan ontzettend variëren. De kleurgebieden kunnen  zwarte ,bruine , groene purperen of zelfs blauwe tinten met tussen de gebieden lichte strepen. Vertaling van trametes is dennemoordenaar.Het elvenbankje is inderdaad op allerlei dood hout te zien maar of het ook de moordenaar is? Bij verdrogin verandert de kleur en de vorm nauwelijks  vandaar dat het vaak gebruikt wordt in bloemstukken. poly porus betekent veel poriën, gaatjes dus aan de onderkant is een buisjes laag te zien in taai , wit vlees. Het elfen bankje groeit het hele jaar en is eenjarige saprofyt . De vruchtlichamen groeien vaak aan één zijde van stronk of tak. 

De officiele beschrijving: Vruchtlichaam éénjarig, waaier- tot rozetvormig, meestal in grote groepen in rijen of dakpansgewijs groeiend. Hoed 2-7 x 1-5 cm, 1-5 mm dik. Bovenzijde concentrisch gezoneerd, golvend, fluwelig, met zwarte, blauwige, bruine, roodachtige en gelige zones, vaak met weerschijn, met een scherpe, gekerfde, wittige rand.
Buisjes 0,5-4 mm lang, wittig. Poriën 2-4 per mm, rond tot hoekig, wit of crème tot gelig-oker. Vlees dun, leerachtig taai, wittig, met een zwart laagje onder het hoedoppervlak.
Sporekleur wit.

Voorkomen: Op stronken, stobben, stammen en takken van loofbomen, soms op naaldhout (spar).
Status: Algemeen.

Verwante en/of gelijkende soorten: Trametes multicolor, Trametes hirsuta

Extra informatie
Het mycelium van het Gewoon elfenbankje (Yun Zhi of Kawaratake) bevat Krestin, een bij de behandeling van kanker van het spijsverteringskanaal, borstkanker en longkanker toegepaste polysaccharide (antioxidant).

 

Advertenties

17 thoughts on ““Gewoon” elfenbankje

  1. Apart zulke zwammen op een boomstam. Zoiets heb ik een paar jaar geleden gefotografeerd in de Ardennen, echt een lelijk ding, maar heel apart.groetjes, Nicky

  2. Een heel mooi en interessant item Mazza, de meeste paddestoelen (die n vind ik maar niets) en zwammen ken ik ook niet dus een uitleg is altijd fijn. Bedankt voor het delen,liefs, Ann.

  3. wahaha je hebt helemaal gelijk het is natuurlijk Elfenbankje . komt van El (= moeras) en Fen = veenlandschap tochgroeit het overal. En arme Henk, hij krijgt ze wel flink der’over van je . Ik las al dat Henk zeer voorzichtig is vooral als hij zijn camera het liefste zou willen ingraven voor de perfekte foto, daar passen toch geen gebroken paddenstoeltjes bij.

  4. Ik zie zowel elvenbankje als elfenbankje staan dus heb ik het maar even opgezocht: het is elfenbankje volgens Kramers woordenboek. Als ik het goed heb gezien (en gelezen) heeft Henk (link) gelijk en zijn dat ook elfenbankjes. Bedankt voor de info Marion Enne Henk: je mag paddestoelen niet aanraken, je moet er met je tengels afblijven. Hoe meer paddestoelen er zijn, des te beter gaat het met de bodem dus met de natuur. Vertrappen of plukken is een ramp.

  5. Nee Agnes het is geen beukenwortelzwam want zoals die is veel kleiner en ziet er heel anders uit kijk maar eens hier naar http://www.insectenfotos.nl/Paddestoelen/slides/003%20Beukenwortelzwam%20Xerula%20radicata.html. Dit zijn net als die van Henk zwaveldennenkopjes, het rijgdraadje doet het hem. Paddenstoelen zijn echt neit makkelijk te benoemen zeker niet van een foto. dus tegenwoordig heb ik een meetlintje in mijn fototas en het spiegeltje komt ook nog dan moet je weten waar je op moet letten om de identificatie te doen. Als je weet waar je op moet letten kun je ook de verschillende soorten uit elkaar houden en dat is nog niet zo makkelijk.

  6. Nee Henk dan heb ik het toch niet goed uitgelegd de eerste foto is een voorbeeld van een paddestoel zoals de meeste mensen hem kennen met steel en hoedje. ( dus dat heb ik er nu even bijgezet) Welke het wel is, is niet zo eenvoudig te bepalen zeker niet via een foto net als die van jou. Maar ik denk dat die van jou dennenzwavelkopje is. kijk maar hier eens naar. Voor mij deed het rijgdraadje langs de hoed het. Maar eigenlijk moet je nog kijken naar de grootte steel , kleur steel, lamellen enz enz. http://www.mushroomexpert.com/images/nadon/nadon_naematoloma_capnoides_03.jpg

  7. Heel leuk idit artikel over het elvenbankje… ben mezelf ook aan het verdiepen in het leven van de paddestoel.. tot nu toe niet verder gekomen dan de inktzwam… die groeit hier in de buurt… en die was nieuw voor mij… leuk om dit soort dingen uit te zoeken…. thnx for this info….Agnès

Wat vind jij ervan?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s