en hoe nu verder? vogeltelling .


Top 10 landelijk 2010 :voorlopige stand

 1. Huismus 185.572
 2. Merel 115.720
 3. Koolmees 115.016
 4. Vink 89.999
 5. Pimpelmees 72.643
 6. Spreeuw 69.445
 7. Kauw 52.284
 8. Turkse tortel 48.149
 9. Houtduif 43.007
 10. Roodborst 37.815

Top 10 2009

 1. Huismus 113.227
 2. Koolmees 98.039
 3. Merel 71.661
 4. Pimpelmees 57.426
 5. Vink 53.251
 6. Kauw 48.161
 7. Spreeuw 45.301
 8. Turkse Tortel 39.202
 9. Houtduif 35.514
 10. Ekster 24.824                                                                             

Wat levert zo’n vogeltelling nu op. Op het eerste gezicht zou je kunnen denken dat het aantal vogels het goed doet, want zo zie je aan de gegevens er zijn er toch veel meer geteld? Maar zo werkt het niet . Zoals je kunt zien staat in de top 10 van 2009 niet het roodborstje en dat is  vreemd want die hebben we vorig jaar toch ook volop gezien . Ik  kan in principe opmaken dat het aantal roodborstjes dan onder de 24 000 moet hebben gezeten.
Nu kan ik op de site van de vogelbescherming zien dat er vorig jaar zo’n 22000  mensen hebben geteld . Nou zou ik het bij de vogelbescherming nog even kunnen navragen maar ik kan er vanuit gaan dat het aantal roodborstjes en aantal tellers ongeveer gelijk moet zijn  Er kunnen niet meer roodborstjes dan tellers zijn, wel minder . Is dat geen leuk gegeven?

 

In 2010 staan 37 815 roodborstjes van daaruit kan ik een schatting maken dat er dan ook rondom dat getal tellers zijn geweest.  Dat geeft dus aan dat er niet meer vogels zijn maar dat er meer vogels geteld zijn geworden, dit omdat er meer tellers hebben meegedaan dit jaar. En dat is leuk.

Maar hoe zit dat nu met het roodborstje. Als je bij mij in de vorige log  kijkt dan zie je dat bij alle telllers die het roodborstje hebben gesignaleerd dat dit er altijd maar eentje is geweest. Het roodborstje is namelijk een zeer solitaire vogel in tegenstelling tot bijv de mus die graag met groepjes bij elkaar zitten .  En verdedigt zijn territorium met verve . Er zal dan ook nooit een tweede roodborst in je tuin zitten tenzij deze zo groot is dat deze twee territotia kan handhaven maar zul je dus nooit in het zelfde gebied van je tuin zien zitten, want twee roodborstjes bij elkaar dat geeft moord en doodslag. Alleen, er is natuurlijk altijd een maar, als je het geluk hebt dat je net een koppeltje van man en vrouw hebt.

Wat kan ik nog aflezen er zijn zo’n 12000 tellers ( volgens de site  voorlopig 11000)  meer dit jaar er zijn 70.000 meer mussen geteld  dat zijn dus zo’n 6 mussen per teller en dat is beangstigend want mussen zitten graag in groepen kolonies en een gezonde kolonie zou zo’n 20 – 25 mussen moeten bevatten.  Volgens de berekeningen kom ik op 5 mussen per teller. Gemiddeld is dat 0.3  mussen meer dan vorig jaar. De vink heeft het best goed gedaan met een aantal van  36000 meer.  Dat er zijn er drie meer per teller. Nou lees ik deze gegevens zo even uit mijn hoofd af en trek er mijn eigen conclusies uit maar dat is natuurlijk een miniem  tegen de conclusies die de vogelbescherming kan trekken die alle tellers en aantallen per gebied hebben staan.

Advertenties

23 thoughts on “en hoe nu verder? vogeltelling .

 1. @Benona als antwoord op je vraag als je als buren samen gaat tellen is de kans groot dat je dezelfde vogel telt. maar er hebben 35.000 mensen geteld op 14 miljoen inwoners dus de kans dat je inderdaad als buren zit te tellen is klein. Daarbij heeft de vogelbescherming alle gegevens van de tellers en kunnen dus al gauw zien of ze twee of drie tellers in het zelfde gebied hebben zitten. Dit zal heus wel in een of andere formule verwerkt worden tot een gemiddelde. Wat wel weer leuk is aan tellers die dicht bij elkaar zitten is dat je territoria kunt herkennen. Hoe meer mensen meedoen, hoe meer gegevens en hoe meer gevens je hebt hoeveel meer conclusies je eruit kunt trekken.@ Ilona biologie lerares tja wie weet als het leven anders gelopen was. soms worden dingen uit de hand genomen maar wie weet wat er nog volgt. het IVN heeft hele leuke en pittige natuurouder cursussen dus wie weet wat de toekomst geeft. Op dit moment ben ik bezig met een insectencursus. genoeg te beleven dus en als ik straks van mijn hobby, mijn werk zou kunnen maken, wie weet ik ben nog niet uitgerangeerd maar in de zorg dadelijk wel,want dat is geen beroep dat je tot je 67ste vol houdt.

 2. Uitleg is altijd simpeler dan je aanvankelijk denkt. Maar het tellen is me nu duidelijk. Bedankt voor de uitleg. Waarom ben je geen biologie-juf geworden. Ik denk dat ik aan je lippen had gehangen tijdens de les. Onze leraar was zó saai en murmelde zodat je hem bijna niet verstond en uit pure verveling gingen we propjes schieten. Maar dat was ook wel leuk, hoor ;-))

 3. Nou, je hebt wel moeite gedaan met de vogeltelling te interpreteren mazza !Ja het roodborstje, is niet alleen heel afhoudend tegen andere vogels maar ook tegen mensen.Zijn luide protest blijf je horen als je, vooral zomers, tekort bij zijn leefgebied / broedplaats komt. Hij blijft op en neer vliegen en hippen onder luid getsjilp, tot je weggaat. Eigenlijk verraadt hij zo zichzelf.’s Winters is hij meer nieuwsgierig. Roodborstjes zijn dol op kaas, dus als je ze in je tuin wil lokken, vooral een restje kaas in kleine stukjes snijden op de voedertafel.

 4. Dat van die roodborst wist ik eigenlijk ook helemaal niet. Er zit er hier wel regelmatig één in de tuin en op de groente tuin ook, maar als ik daar ben kan ik niet zien of ie ook in de tuin bij huis zit, weet dus niet of dat nou dezelfde is…..Mussen doen het hier heel goed, die zitten hier wel met 20-25 tegelijk. Ik wilde dit weekend ook eens gaan tellen maar het kwam er niet van. Toen wilde ik het vandaag gaan doen maar toen lieten de vogeltjes zich niet zien, behalve twee kramsvogels die ik wel leuk heb kunnen bestuderen en fotograferen. Een vogeltje wat ik wel mis in de telling is de winterkoning, die zit hier ook veel. Veel meer als bijv. de vink. Leuke info allemaal om te lezen trouwens.groetjes

 5. Interessant, had een beetje dezelfde hersenkronkels als jij tijdens het kijken naar de tellingen.Maar tellen niet een heleboel mensen hetzelfde vogeltje, dat is mijn vraag?

 6. toch leuk om te merken dat men nieuwsgieriger wordt naarmate men meer kent of leert. . Dus nogmaals domme vragen zijn er niet. En als er bepaalde onderwerpen/ vragen gewild zijn dan wil ik daar best wat logjes aan besteden als uitleg.

 7. Interessant, strakjes komt weer die site waar je de eerste trekvogels kunt neerzetten. De zwaluwen waren hier heel laat in 2009 en zeer vroeg weg

 8. Goeie vraag, je hebt inderdaad gelijk als je 15 roodborstjes telt dan is is dat hetzelfde vogeltje, Als je gaat tellen en je ziet een koolmees dan telt dat als 1 inderdaad. Maar als deze nu weg vliegt en weer terug komt dan kun je ervan uitgaan dat dat nog steeds dezelfde koolmees is. dus die tel je dan ook niet meer. Maar als je nu een op je terras hebt en een op de pinda’s en een in je boom hebt zitten tegelijkertijd dan weet je zeker dat je drie verschillende exemplaren hebt en mag je dus drie tellen. Je telt dus het maximale aantal vogels dat je tegelijkertijd ziet. zo kun je dus nooit meer dan een roodborst tellen omdat deze namelijk een territorium heeft en dus geen andere roodborst in de buurt zal dulden. koolmeesjes en pimpelmeesjes zijn wat gezelliger en vind je dan ook vaak samen. Merels zijn in deze tijd wat toleranter en zullen dan ook wel wat soortgenoten tolereren als we een maand verder zijn is dat ook afgelopen want dan eisen ze ook hun territorium op.

 9. Ik heb dan niet meegedaan aan de telling maar vind het wel ontzetten leuk om dit alles te lezen ,meid wat kun jij altijd veel uitleggen ,echt super !!

 10. Wat ik me afvraag Mazza, is het volgende: ik ga tellen en zie een roodborstje, dus dat is nr. 1. Hij vliegt weg en daar komen 3 koolmezen aangevlogen, en zo tel ik vogel na vogel. Op een gegeven moment heb ik 15 roodborstjes geteld en tig andere vogels. Maar wie zegt me nou dat het allemaal verschillende roodborstjes waren? Het was misschien wel een en hetzelfde vogeltje dat ik 15 keer heb geteld. Wat zegt zo’n telling dan?

 11. Vragen zijn nooit stom, alleen sommige antwoorden. Veel roodborsten die je ’s winters ziet zijn inderdaad van noordelijke regionen. Onze roodborsten trekken misschien ook wel iets naar het zuiden maar de roodborst wordt nog steeds gezien als een standvogel dat houd in dat hij in Nederland broedt en overwintert. Wel is het zo dat door het inzicht van ringen en zendertjes er meer inzicht komt in de verplaatsing van vogelsoorten, dus vogels waarvan wij denken dat ze blijven kunnen ‘swinters onze noorderburen zijn terwijl die van onze broedparen misschien wel lekker in zuid-Frankrijk zitten . De koolmees is hier een goed en ondertussen bewezen voorbeeld van.

 12. Nog een stomme vraag : die roodborsten broeden toch noordelijker of toch ook hier ? Als ze gronnesten maken zullen ze niet hier nestelen, stikt van de katten. Oschoon een ekster echt niet van de poes is, die vallen gewoon aan !

 13. helemaal goed , Murwari maar af en toe zijn ze toch met twee anders zouden we nooit jonge roodborstjes hebben . maar buiten het broedseizoen zijn ze zeer solitair en verjagen iedere andere roodborst die ze maar zien tenslotte jagen ze op insecten en daar zijn er niet veel van in de winter dus die paar wil je dan al helemaal niet delen.

 14. Corrigeer me als ik fout ben : ik heb nog nooit meer dan 1 roodborstje in de tuin gehad,ze zijn er schattig uit maar zijn dan eigenlijk helemaal niet, meen ik ooit gelezen te hebben. Ik er al een van eind oktober

 15. Goh,….dit is echt interessant om te lezen Mazza, ik zie inderdaad ook nooit meer dan één roodborstje tegelijk,voorgaande jaren kwam er altijd eentje bij mij op het balkon,maar ik hem/haar heb dit jaar niet gezien.

 16. Tussen voor huis en achter huis is natuurlijk een heel eind en ik voer ook voor en achter dus of ik het verdien weet ik niet, maar ik ben er wel erg blij om.

 17. leuk, Ann dan ben jij misschien een van die gelukkigen . Je hebt of net een koppeltje hebt of jouw huis is net een territorium grens. Je krijgt wat je verdient. Maar 4 of 5 roodborstjes in één tuin is gewoon een onmogelijkheid. Wat ook leuk is om te weten is dat het roodborstje tot de familie van de lijsters hoort, Wat leuk, Yvon ik ben benieuwd wat jullie voor bewoners krijgen . Een roodborstje heeft doorgaans een diep nest op de grond , tussen graspollen of boomwortels. dus heel belangrijk dat er geen katten in de buurt zitten . Er zijn volgens vogelvisie ongeveer 400.000 broedparen dat zijn 800.000 vogels dus afgaand op dit gegeven is slechts 5 procent van de roodborsten geteld.

 18. Huismusjes zijn hier echt heel veel, ze broeden onder de dakpannen en blijven hier wel, voor heb ik een roodborstje, maar achter huis ook eentje het is duidelijk te zien aan de grote van de borstkleuren, dus ik kan er twee tellen, alleen zijn ze er lang niet altijd.

 19. Zie ze ook effe vliegen. En das maar goed ook.Opvallend vind ik, in de tuin, geen huismusje te zien. Zou dit per omgeving verschillen? Vogelpest van een aantal jaren terug soms? Wel een roodborstje regelmatig in de tuin .En nog leuker, bezoekt regelmatig het opgehangen nestkastje , Een nest kastje speciaal gemaakt, en verkocht door de vogelbescherming/ natuurbescherming. Hoop het gaat bewoond worden door een gezinnetje. Welk soort klein vogeltje maakt niet uit.En Marion??? Sterkte en beterschap met het gesnotter.

 20. Het is een nadenker, maar zeer juist……er kunnen nooit meer roodborstjes gesignaleerd worden dan het aantal tellers, belangrijke EN interessante info die je hier neerzet. Zo leren sommigen onder ons nog eens iets hihihi

 21. Het roodborstje is niet in aantal op achteruit gegaan , van de huismus kan ik zeggen dat de stand met een gemiddelde van 5 a 6 mussen per teller in ieder geval gelijk lijkt te zijn gebleven. Maar de precieze conclusies laat ik aan devogelbescherming over. ja flink verkouden, het lijkt inderdaad wat vooruit te gaan ik plan woensdag weer tegaan werken .

 22. Wat een opmerkelijk gegeven, niet méér roodborstje dan tellers..koekoek!moest ’t even 2 keer overlezen hahaha.Begrijp ik hieruit dat de mussen en het roodborstje in aantal is verminderd?Of zie ik ze vliegen? hihi. Hoe gaat ’t met jou trouwens, las dat je ziek was, beetje beter, hoop ik?

Wat vind jij ervan?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s