De vraag van Henk


Voor de vogels geldt hetzelfde als alle andere dieren in Nederland daarom zijn deze zo’n goeie maatwaarde. Als het met de vogelstand slecht gaat dan ligt de oorzaak veel dieper . De verlaging van de vogelstand geeft inzichten op hele andere gebieden.
Als de insecten omlaag gaan gaat de vogelstand  omlaag, als de muizen het niet goed doen dan merken we het aan stand van de uilen en andere roofvogels, als de vissenstand omlaag gaat merken we het aan de watervogels als reigers ijsvogels enz
Nou ja zo kan ik uren door gaan,  maar nu de vraag van Henk. :”Meten is weten Marion, maar wat ik me afvraag is hoe we zeldzaam
wordende vogelsoorten weer op peil kunnen krijgen om te voorkomen dat
ze uitsterven”

Hoe dit tegen te gaan?
Verbazingwekkend helemaal niet zo moeilijk als mensen soms denken, Niet bij iedere vogel gaat  dat even makkelijk natuurlijk deze zijn wat specialistiser maar  en hebben meer specialistische oplossingen nodig maar het merendeel van de vogels is al heel blij als wij  zorgen voor groen , variatie in het landschap, hogere en grassoorten , niet alles kort maaien , geen intensieve veeteelt en maishouderijen, Deze maatregelen worden al overal in nederland genomen, her en der zie je stukjes akker dat niet begroeid is met graan maar met grassen en kruiden. ook wordt niet de hele akker meer helemaal kaal gemaaid maar mag er een strookje blijven staan, dit is goed voor muizen vogels en insecten die willen overwinteren. Stichtingen als Nederlands land schap , vogelverenigingen zetten alles op alles om zoveel mogelijk medewerking van boeren te krijgen want dat beetje inkomensverlies weegt niet op tegen de kosten van een nieuw beheer. Daarbij krijgen boeren subsidies als ze dergelijke maatregelen toepassen. Praten met boeren en vragen waarom ze nog niet mee doen, dat kan meer boeren over de drempel helpen.

Wat kunnen wij mensen als individuele burgers nu nog doen ? Neem eens contact op met gemeente vraag bij nieuwbouwplannen na of ze rekening houden met millieu, vraag welke materialen ze gebruiken en of ze ervan bewust zijn dat bij vogelbeschermingsvereningingen materialen te verkrijgen zijn die speciale gaten en kieren volgens de bouwwet ruimte geven voor nieuwe bewoners als zwaluwen of vleermuizen. Voor de huismus bestaat er bijvoorbeeld de vogelvide ideaal in een nieuw dak te plaatsen zodat de mus weer onder de pannen kan nestelen zonder helemaal onder het dak te komen. Deze vogelvide is trouwens ook te gebruiken bij de oudere geisoleerde daken door de onderste rij pannen te vervangen. De grootste bedreiging voor de huismus is inderdaad het verlies van broedplaatsen onder de daken . De mus is geen dappere vogel en is dus helemaal niet reislustig dus zal ook geen nieuwe plaatsen zoeken de broedsel worden steeds minder en de kolonie sterft op een gegeven moment uit van ouderdom zonder nageslacht.
Zorg voor groen en beplanting in je tuin , gooi niet zo maar alles vol met klinkers en steentjes want dan laat je geen ruimte voor insekteneters, de merel  bijvoorbeeld kan dan al niet meer zijn maaltje bij elkaar schrapen.  Maak je als mens eens niet zo druk om de zaadjes en bladeren die van bomen afkomen maar zie bomen als een huis voor vogels, insekten, vleermuizen enz, verrijk je tuin met struiken die schuiplaatsen bieden of  als voedselbron dienen omdat ze bessendragend zijn .
Denk als een vogel en niet als een mens. Zo heeft een huis mus ook heel graag een stukje zand waar jeje lekker inkan zand baderen want dan kan die zich even helemaal ontdoen van parasieten.  Leer wat vogels eten . mussen zijn van nature zaadeters maar tegenwoordig zijn het alleseters . dus gooi niet alle restjes weg maar kijk eens wat een vogel zou kunnen eten veel vogels bij mij in de tuin zijn gek op rijst,  droge spaghetti, brood, cake , rozijntjes, aardappel, rotte appel zelfs banaan.  geef dit dan niet ’s avonds na het eten maar bewaar het tot de volgende ochtend en beperk de hoeveelheden ook vogels houden van variatie,werk met eetlepel maten en zie of het verdwijnt zo ja kun je er wat meer geven zo nee dan moet je het weer weg halen .  Een maand / jaar later heb je misschien wel die vogel in de tuin die dat lekker vindt.

Ga bij jezelf na wat je belangrijker vindt, misschien toch die merel die weliswaar af en toe je planten pot leeg haalt maar wel iedere dag je tuin bewaakt en je begroet met lieflijk gezang of vind je het toch belangrijker dat je tuin iedere dag geveegd wordt en ieder blaadje een doorn in je oog is.  Reken dan maar dat je al gauw geen vogel meer hoort fluiten. En verder heb je katten of zelfs sommige honden dan geef deze een belletje en zorg dat als je voert je dit op een voor de vogel hoge en veilige plaats aanbiedt.
wat nog ….? water . Water is leven dus zorg dat je water in de tuin hebt al is het een platte schotel die je regelmatig bijvult of een vijvertje . nog een leuk kijk eens of je de regen pijpen kunt afkoppelen al dat schone regenwater verdwijnt in de riolering waar het bij vuil water terecht komt zonde. |Daar is trouwens een leuke subsidie mee te behalen op waterbewust afkoppelen . Zo zijn er nog wel meer kleine maatregelen waar je grote effecten mee kunt bereiken. maak mensen attent op de bomenstichting als je hoort dat er een mooie oude bom gekapt gaat worden, zeker bij huizen die van eigenaar verwisselen gebeurt dit al gauw.  Blijf geinformeerd zeker met het internet is dit geen excuus meer. Ga neuzen of wordt lid  bij de vogelbescherming , vivara , vlinderstichting , zoek uit welke natuurvereningen in je buurt zitten, deze weten welke vogels in je gebied zit en wat je verder  kunt doen om ze te helpen .
een hele simpele vraag levert ene ingewikkeld antwoord op . maar wel een hele belangrijke

Advertenties

28 thoughts on “De vraag van Henk

 1. Heb hem deze richting uitgestuurd…dus komt vast een keertje lezen.Maar ontbreekt aan tijd…Mazza van harte gefeliciteerd…dacht oeps vergeten?Maar je dochter is jarig…proficiat…geniet ervan zolang ze het nog thuis viert.En aan jou de taak om het door te geven aan je dochter…van je spacemaatjes.Heel veel plezier en een fijn verjaardagsfeest…als dat er komt…doei doei

 2. de natuur draagt jouw leven op vleugels. vlieg mee op het pad dat je gevleugelde vrienden je brengen. ver weg van hier waar de schoonheid heerst en jij mag pronken met je veren………………….

 3. Dat doet ie vast en zeker…weet bijna zeker ook van jou vogels maar kent de weg nog niet…maja nooit te oud om te leren.Hij is namelijk een natuurmens en geniet van bomen-dieren en nog meer…zal hem eens sturen…de weg naar roel kent ie al!grtjes

 4. @Natuurforser…. dat wist je toch al lang dat Mazza zich met natuurzaken bezig houdt… ze doet niet anders….en eigenlijk veel beter dan een natuurVorser zou moeten doen… je kunt er nog iets van leren….

 5. een uitgebreid verhaal, Mazza. Goed dat je je zo verdiept in natuur- en milieubewustzijn en het ook nog uitdraagt ook. Ken jij de website van Sandra Jantjes ? Die heeft er vaak ook hele mooie onderwerpen opstaan met wat zij allemaal doet om duurzaam te werken.

 6. Een heel interessant verhaal. Hier in de stad zie je niet zoveel vogels. Toch mooi dat in samenwerking met boeren er wat aan gedaan kan worden !

 7. Hoi Mazza, wij wonen wat vogels- en andere dieren trouwens ook-betreft.. ideaal… ze kunnen hier volop hun kostje en ontspanning halen… geen stadstuin, maar alles heel natuurlijk…weiland… uitgestrekt gebied… wij zijn zelf ook van die eco’s die erg met het milieu bezig zijn…..toch op het erge af….bladeren blijven in ieder geval liggen… dat was in de stad al zo maar nu helemaal…… een eldorado voor…dier en mens…..Goed hoor van die neef in Amsterdam… die is goed bezig….Agnès

 8. het laten liggen van de bladeren levert een perfecte schuilplaats voor allerlei insecten die daar willen overwinteren wat weer een geweldige voedsel bron geeft voor de vogels. of je nu een tuin hebt of niet ook in planten en potten kun je geweldige minituintjes creëren. Ik heb wel medelijden met je poezen hoor. ze kunnen zo lekker klagen als ze er niet bij kunnen. Wist je ik heb een neef in Amsterdam wonen, mijn grote idool zat vroeger op de rainbow warrior van greenpeace, daar gaan we wel eens een weekendje naar toe. In Amsterdam is meer groen te vinden dan in ons zogenaamde plattelandsdorp hoe triest is dat.

 9. Hoi Mazza,Zoals je misschien al weer woon ik midden in de stad in een woonark.Geen tuin maar een vlonder vol met planten in bakken en potten.In het najaar veeg ik het blad van de oude platanen niet weg,ik laat het zo.Komt wel in het voorjaar.Maar op mijn "platje"heb ik veel plezier van de vogels..merels,meesjes,enz.Mijn vlonder hangt vol met van alles en nog wat en alle dagen is het een klein feestje hier en vooral voor mijn katten die al mekkerend achter het glas de vogeltjes gade slaan.Ook al heb je geen tuin maar een balkon of oid,met een beetje goede wil komen ze wel.Groetjes.

 10. Petje af Leo voor elke tuin is er wel een goeie struik te vinden en zoveel soorten tegenwoordig die dier / vogel vriendelijk zijn. Zelfs bij Vivara kun je planten bestellen , die hebben een hele leuke collectie , ik heb er vorig jaar besteld en geen spijt gehad. je krijgt goed gewortelde exemplaren en er staat duidlijk bij wat de planten aan grond licht e.d nodig hebben maar de meeste zijn sterke soorten .

 11. Dit ga ik onthouden, nee, ik ga er zelfs wat mee doen.Eerst eens kijken of ik nog wat struiken kan bijplaatsen, dat zou moeten lukken.Dat is dan al een eerste stap.Waarom nu ? ik schreef het al eerder, een ontstellend gebrek aan vogels in m’n tuin deze winter.Moet volgend jaar beslist anders, en ik denk jouw blog daarbij kan helpen, bedankt.Groetjes en fijne avond.Leo 🙂

 12. Zo belangrijk wat je nu allemaal neer hebt gezet. Heel veel mensen hebben geen idee. Nieuwbouw en renovatie zetten de mus enzovoorts op straat. Gemeentes zijn niet altijd begripvol wat dat aangaat.Heb nu geen eigen huis of tuin meer maar zodra dat weer gaat gebeuren, reken maar dat ik het uitzoek.

 13. Leuk hé dat ze in die broedkastjes overnachten. Hebben ze een overwinterplekje uit de wind en nattigheid. Ik vind dit zo slim van ze. Ik ben er helemaal blij van.Fijn weekend voor wat er nog van over is.

 14. Altijd weer leuk om bij je te lezen ,in mijn vorige tuin zag ik vaak de mussen in het zand badderen en ook heb ik altijd vogel drinkbakken staan ,ook mijn regenton heb ik al vele jaren .het komende jaar ga ik eens goed kijken naar de beplanting ik kan bv een paar kleine pergala’s laten begroeien en hoop dat ik toch wat meer vogels zal gaan zien hier .Liefs en een fijn weekend , Elisabeth

 15. Interessant logje Marion. Ik herken er ook wel het één en ander in. Zo is mijn achtertuin van beton endaar is dan ook geen leven te bespeuren. Dat was wel anders toen er nog gras en een grote druivestruik stond. De voortuin is gewoon begroeit en daar zie je dus wel leven. Als iedereen zo toegewijd is als jij gaat het met de vogelstand helemaal goedkomen.Fijn weekend

 16. Ha dat zandbad is altijd een prachtgezicht…Bij de buren een vijver en hier rul zand tussen de struiken en ze gebruiken beide.Meestal sta je er niet bij stil maar als je het ziet blijf je wel kijken zo mooi is dat.Je hebt aardig wat goede tips in je blogje staan…fijn weekend

 17. Mazza wij weten dat maar heel veel mensen hebben totaal geen verstand van planten en kruiptym heb ik hier ettelijke malen geprobeerd maar dat wil niet. Het zit ook vaak in de grondsoort zelfs wat het water betreft, hier blijft het ook in de tuinen staan. Het wordt mij niet eens in dank afgenomen dat er zoveel vogels voor buiten zijn, de auto’s worden smerig. Mensen hebben (hier tenminste) niet veel over voor de vogels en andere dieren en ook houden er heel veel niet van tuinieren, en gaan het onkruid tussen de tegels te lijf met gif en de hoge drukspuit.

 18. @Ann , ik snap precies wat je bedoelt tenslotte werk ik zelf in de zorg en zie hoe druk de kinderen het steeds hebben maar dan nog blijf ik erbij dat er andere opties zijn dan beklinkeren, zelfs gras is tegenwoordig niet meer nodig er bestaat kruipjeneverbes bijvoorbeeld of kruiptym. met een beetje zoeken naar goeie planten als kruipconiveren heb je naar je tuin geen omkijken het voordeel van deze planten is dat het bodem bedekkers zijn dus geen last van onkruiden . trouwens al die rotzooi tussne je tegels uit meoten halen en iedere dag je plaatsje vegen is ook niet altijd even leuk mensen realiseren zich niet dat een beklinderde / betegelde voortuin meer werk met zich meeneemt dan een met een beetje zorg aangelegd bodembedekkende tuin. ondanks de noodzaak die ik ook herken zijn er in iedere geval meer mogelijkheden dan betegelen een ander voordeel is ook dat wateroverlast door regenbuien meteen verminderd want een beklinkerde tuin kan geen water opnemen. Ik hoop dat mensen ietsje verder denken. dan stoeptegels en steentjes waar trouwens ook onkruid in gaat zitten misschien niet het eerste jaar maar zeker het tweede jaar.

 19. Heel leuk Mazza… bij ons oude huis hadden we ook zo’n tuin op poten gezet…. volop vogels… toch wordt dat in een woonwijk niet altijd erg op prijs gesteld….. de aanwezigheid van veel vogels wordt zelfs als niet prettig ervaren…. heel erg jammer(naar mijn mening)…nu hoeft dat op poten zetten gelukkig niet meer.. .we leven in de vrije natuur.. en heb je elke dag de meest leuke verrassingen rondom het huis…. we zien hier heel bijzondere vogels… dagelijks… wel heel leuk dat je er zo mee bezig bent…. daarin herken ik toch wel heel veel…Interessant log…..Agnès

 20. Mijn tuintje voor is maar klein, maar het wemelt van de vogels, er staan heel wat struiken op die postzegel en achter heb ik tegels, maar wel nestkastjes hangen en daar voer ik ook. Dat heel veel mensen hun voortuin betegelen zie ik hier ook gebeuren, maar er is ook vaak een noodzaak om dat te doen, als vader en moeder beiden werken en de kinderen vertikken het om wat in de tuin te doen dan is betegelen het enige wat erop zit. Ook zijn er veel mensen die het echt niet meer aankunnen, achter had ik een grote lap tuin maar het werd gewoon teveel werk, overigens wonen we hier zo’n beetje aan de rand van het dorp dus de vogels komen wel. Er zijn nu gelukkig meer mensen die wat voeren en dat vind ik een fijn gezicht. Een heel prettig weekend Mazza, liefs, Ann.

 21. ja denk als een vogel. inderdaad. Onze wijk is het grote voorbeeld van hoe het niet moet binnen tien jaar waren alle voortuintjes beklinkerd, staat er geen boom meer die hoger is dan een dak. niewe onbereikbare daken enz. Toen we hier kwamen wonen nu 7 jaar gelden zaten er welgeteld nog tien mussen en dat was het geen merels niets en nu slechts 7 jaar verder hoor je weer de mussen tjielpen en de merels fluiten en mijn tuin is nu een voorbeeld voor de buren meer en meer struikjes komen terug want dat is toch wel mooi. enz. dus het is nooit te laat.

 22. Zeer interessant, het het blog geprint, niet alleen wat de vogeltjeszorg betreft maar ook bewust water afkoppelen. Ow het sneeuwt hier weer voor de verandering. Prettig weekend, de vogeltjes zullen morgen weer hongerig zijn.

Wat vind jij ervan?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s