paddentrek


Na weken  van  lijdzame en vooral koude afwachting is toch langzaam de padden trek op gang aan het komen. 20 februari was de oorspronkelijke start datum maar door de aanhoudende vorst is het zetten van de zogenaamde schermen uitgesteld tot maart. en  zelfs na deze datum was er  nog niets op gang gekomen .  De schermen worden aan twee kanten van de weg gezet en er worden om de zoveel meter emmers gezet . Als nu een pad naar de overkant wil zou hij normaal plat gereden worden tot een pannenkoekje maar omdat de weg is afgezet gaan de padden langs het schermlopen en vallen dan vanzelf in de emmer waarna wij  dus komen om ze aan de andere kant van de weg te zetten .  Als de trek voorbij is komen ze ook weer terug dus vandaar dat aan de andere kant ook een scherm staat. Tenminste zo is de situatie in de Doort. Op Schrijvershof is deze mogelijkheid er niet en worden de padden op de terugweg niet opgevangen , als ze dan plat gereden worden hebben ze in ieder geval voor nageslacht gezorgd.

 
uitleg pad man of vrouw

Afgelopen zondag hebben Dennis en ik langs de schermen gespeurd en veel meer als een rups zat er niet in de emmers. Ons grootste bezienswaardigheid was een muisje dat in het struikgewas scharrelde. Maar deze avond hebben we toch iets meer geluk gehad.  Yess… eindelijk aktie. De briefjes bij het verzamelpunt gaven ook al aan dat hier en daar wat overgezet is geworden.  Dapper lopen we langs de schermen die speciaal zijn opgezet en schijnend met de zaklamp proberen we zonder onze nek te breken maar ook zonder eventuele auto’s te verblinden onze weg te vinden. lekker soppend in modderige klei. Mijn zaklamp valt op een pad die daarop ook stokstijf blijft zitten.
frozen
Jammer jongen of beter gezegd gelukkkig want hij mag de emmer in. Inderdaad, hij want negentig procent van de padden zijn mannetjes. Hij is te herkennen aan een extra "haakje"aan zijn teen daarmee houdt hij zich aan het wijfje vast.  Als ik de pad vastpak laat hij een heel zacht piepje horen nou hij mag bij de andere drie die we al verzameld hebben.

kleine watersalamanders

De paden en salamanders worden in aparte emmers gezet anders worden de salamanders door de padden geplet. bang om opgegeten te worden hoeven ze niet te zijn want normaal gaat de liefde door de maag maar niet in bij amfibiën, de padden hebben maar een ding aan hun hoofd en dat is het vinden van een vrouwtje

Onze opbrengst vanavond was 5 padden , drie watersalamanders en heel leuk twee juveniele bruine kikkers  die dus groen waren dit om het weer makkelijk te maken . Deze zijn dan ongeveer twee jaar. en verlaten hun geboortegrond en gaan zoals het echte pubers betaamt lekker tegendraads de andere kant op. Deze hebben ze dus gezet waar de andere padden en salamanders dusvandaan kwamen ook weer om het makkelijk te maken , dit was wel  heel leuk omdat je deze normaal pas op het eind van de trek ziet.

Vannacht was het nog net even iets te koud maar en misschien wel net iets te droog , de temperatuursvooruitzichten zijn goed dus ik vermoed dat we binnenkort flink wat werk aan de winkel hebben.


meteen naar het water toe ( 2 stuks)

Wat wel nog even leuk is om te vermelden is dat in schrijvershof een zeldzame kamsalamander is overgezet. niet te geloven dat we deze als kind zo uit het water haalden en dat deze nu zeldzaam is , hopelijk dat het nieuwe water beheer toch een betere toekomst heeft voor de salamander.

Advertenties

18 thoughts on “paddentrek

 1. Altijd weer het begin van het seizoen die paddentrek. Heb in het verledne ook heel wat padden "overgezet". Gelukkig hebben we nu een iertal paddentunnels. Dat scheelt een boel mensenwerk. Maar het resultaat is hetzelfde: padden een kikkers kunnen voor nageslacht zorgen. Prettig weekend Toos

 2. Het is bewonderingswaardig dat er altijd zoveel mensen zich inzetten om de Padden veilig de weg over te helpen, anders zouden velen de overtocht niet overleven. Naar ik aanneem was de temperatuur de afgelopen nacht wel geschikt, en zal de trek begonnen zijn. Dat de Kamsalamander nu nog maar zeldzaam voorkomt, is toch wel jammer hoor,hopelijk komt dat in de toekomst weer goed.Lieve groetjes van Edward.

 3. Zal wel een goed gevoel zijn voor een natuurmens als jij, weer wat diertjes kunnen helpen/redden.Kamsalamander … zijn dat dezelfde die we vroeger vuursalamander noemden ??ook weer prachtige foto’s en verhaal.GroetjesLeo 🙂

 4. Tuurlijk we houden nooit op met spelen…Lach me rot…iedere keer als ik je blogje zie dan heb ik de foto’s allang bekeken…ook deze weer en zitten echt prachtige bij.Net of ik met je mee ben geweest …trusten

 5. Heel mooi die overzet voor padden , wat goed dat je ook meehelpt !Ik herinner me nog vroeger dat er echt ik weet niet hoeveel platgereden padden op de wegen lagen.Gelukkig zet het IVN zich in voor die padden met die oversteek, nu ook overal hier in de buurt.Ik heb er wel nooit in een emmertje gezien, verkeerde tijd aan de wandel, haha.

 6. Heel leuk blog Marion !Ben zelf gek op die beestjes en het is dat hier in de randstad zoiets als een paddentrek niet bestaat maar anders had ik zeker geholpen. Alleen het gekwaak vind ik zomers altijd al een heerlijk geluid om bij in slaap te vallen.Succes verder, liefs, Miem

 7. de trek loopt normaal van februari tot april, dus hoe lang de trek in dit geval gaat duren weten we niet, dit is echt uitzonderlijk. De diertjes vinden hun poel van origine waarschijnlijk via de geur van de planten en de algen die in het water zitten , maar hoe het precies zit blijft toch nog wel een raadsel , juist die dingen maken de natuur zo wonderlijk. Er zijn nog zoveel vragen .

 8. Ik had er iets over gelezen maar nog nooit van zo ‘dichtbij’meegemaakt. Hoe leuk. Ik hoop dat er veel in de emmers terechtkomen en dat er veel nageslacht komt. Heel leerzaam. Hoelang duurt die trek ? fascinerend dat deze diertjes terug gaan naar de poelen waar ze vandaan zijn gekomen. Hoe zouden ze dit toch weten. Net zo fascinerend als de alentrek naar de zarragossa zee. Heeft me ook altijd gefascineerd

 9. Dit heb ik nooit geweten Mazza dat er zoveel wordt gedaan voor de padden, wat een prachtig initiatief en het is nog mooi werk ook. Wist je overigens dat padden dol zijn op salie? Misschien makkelijk om ze te pakken overal een paar blaadjes salie neerleggen die gaan ze dan fijn oppeuzelen en dan hebben er nog minder padden kans veranderd te worden in pannekoekjes. Veel succes en redt maar veel van deze diertjes.Liefs, Ann.

 10. Dat wordt weer een spannend en opwindende tijd voor de padjes.Laten we hopen dat ze veilig hun einddoel zullen bereiken en veel nakomelingen mogen maken.Groetjes!

 11. Leuk informatief verhaal en foto’s. Goed werk Marion! De vijfer van mijn ouders zit vol met kikkers, fantastische concerten krijg je daar te horen. Kan uren naar die beestjes kijken.Liefs Vrouw

Wat vind jij ervan?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s