kokerjufferDe kokerjuffer is de larve van een schietmot en leeft onder water.
om zichzelf te beschermen bouwt hij een kokkertje waar hij zich in verstopt . Hierin haakt hij zich vast. Het huisje wordt gemaakt van plantendelen of van steentjes afhankelijk van de soort want iedere soort heeft zijn eigen soort huisje.

Advertenties

11 thoughts on “kokerjuffer

 1. Wat een mooie site!!
  Ik heb kokerjuffers in mijn vijver, echt een genot om naar te kijken en ja het zijn heel bijzondere diertjes.
  Groetjes Bianca Schuit

 2. De naam en het beestje nog nooit gezien…prachtig.Doet me denken aan de wandelende tak…waarom zou het niet weten…ben vandaag niet goed wakker whahahahagrtjes

 3. Dat is toch wel bijzonder Mazza, de larve van een mot die onder water leeft, daar had ik nog nooit van gehoord.Groetjes van Edward.

 4. Kijk kijk kijk, dat is de eerste winst van de aanschaf van de insectengids en de cursus. Vele zullen volgen….Leuk Marion, heel leuk. Doet mij goed…………………….

 5. Wist ik ook niet hoor, opgezocht in nieuwe insectenboek van Chinery prachtboekje trouwens : kokerjuffers zie schietmotten. ik wist wel dat het een larve van iets was maar wat dat wist ik echt niet meer. Het is jaren geleden dat ik ze gezien heb maar het is ook jaren geleden dat ik weer zo in het water zit.

 6. Schietmot ? Nooit van gehoord, wel van de kokerjuffer maar voor het eerst dat ik zoiets zie geloof ik.Net een takje, dat ziet er voor de meeste dieren niet zo smakelijk uit

 7. leuk om te weten mazza,mijn dochter maakte mij vorig jaar hier op attent,er bewoog iets in de vijver,leek wel op een bewegend kokertje,zij doet aan duiksport en heeft dit vaker gezien,ik wist niet dat het uiteindelijk een schietmot wordt.Weer wat geleerd.Zo blijft het leuk!!! groetjes.

 8. ja inderdaad deze verpopt zich in zijn huisje nadat hij deze vastheeft gezet aan steen of plant . als de verpopping kompleet is dan knaagt het volwassen beest een gaatje in de koker en zwemt naar de oever of oppervlakte waarna deze meteen kan wegvliegen. Anders dus dan bijv een vlinder of libelle die eerst zijn vleugels moet oppompen

 9. Wat zit de natuur toch mooi in elkaar Mazza, geen huis dan maken we er zelf eentje. Leuk om te zien want ook dit wist ik niet.Liefs, Ann.

Wat vind jij ervan?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s