nest in wording


Zondag zag ik haar al inspecterend op een plaats waar ze normaal nooit komt. Ze is niet zo heel schuw en vliegt ons geregeld over de voeten , maar onder het afdak op de plank tussen de kaarsen e.d. zover.. waagde ze zich normaal toch niet. Ik zag de bui al hangen, weer een kostganger erbij zeker en jawel hoor. Gistermorgen werden we verrast door een grote donkere schim die steeds langs de raam vloog en bij nader inspectie bleek dat madam haar plekje al uitgezocht had.

Bovenop een speakerbox. Laat maar lekker zitten dacht ik meteen. ik weet dat de buren al een keer zo’n half nest hebben weggehaald. Ik vind dat zonde van het werk. Nu kan ik ook eens goed volgen hoe zo’n nest nu eigenlijk in elkaar wordt gezet. Want het blijft ingenieus. Duidelijk is te zien dat het vrouwtje begint met dorre bladeren , meteen weer een reden dus om deze niet op te ruimen. die drapeert ze dus op de plaats waar ze het wil hebben, dan gaat ze erop zitten en en wiebelt de boel op zijn plaats. Voorlopig maakt ze een soort van krans  die steeds een beetje hoger wordt, duidelijk is ook te zien dat hierdoor de bladeren flink verschoven worden tot ze op de juiste plaats liggen want er hangt van alles over de rand. Tja op zo´n gladde box heb je natuurlijk geen opstekende takjes die de boel voor je tegenhouden. Ik heb net even aan het nest gevoeld en  het eventjes bekeken terwijl ze weer volop aan het zoeken is in de tuin. Maar het nest zit nu al muurvast, vastgemaakt met grond en misschien wel speeksel want hier is geen klei in de tuin of ze moet het van verderop bij de beek zijn gaan halen en dat denk ik niet. Het vrouwtje doet ook duidelijk al het werk. Ik heb het mannetje alleen bovenop de geknotte boomkruin zien zitten stoer doen.

Wat ook opvalt is hoe weersgevoelig zo´n vogel is. Als het zonnetje schijnt gaat alles driftig door en nu is het even koud en grijs en ligt de bouw weer eventjes stop.  Er staat weer een buitje aan te komen hier dat hoor ik aan het kabaal van de vogels, vlak voor de bui valt alles stil en afhankelijk van de regen hoor je of heel lang niets of alles begint weer te schetteren en te tjilpen. Zo hoef je je toch nooit te vervelen met al dat leven in de tuin De pimpelmeesjes zitten trouwens bij de buren maar zijn wel zeer dankbaar voor mijn hangmand die ze helemaal aan het uit pluizen zijn. De mussen trouwens ook en ik heb eindelijk door waar deze nestelen, in de grote boom achter ons. Deze boom die bij de buren staat en die de buurvrouw toch wel graag een koppie kleiner zag helaas, iedere storm staat ze doodsangsten uit , dus er moet echt binnenkort iets voor de mussen komen. Zal onze lokale dakdekker eens vragen hoeveel werk het  eigenlijk is om een vogelvide te plaatsen. Er komt gelukkig ook een nieuwe boom maar die zal nooit zo groot zijn en waarschijnlijk ook geen den meer, jammer. Maar gelukkig zijn ze voor rede vatbaar en haar zoon vind het ook doodzonde dus er is nog hoop. Als ze eens wist hoeveel vogels er nestelen. Na de vakantie komt ze koffie drinken dan kan ze het zelf zien. Op dit moment zit er een koppeltje houtduiven en tortelduiven in, ik heb nog steeds een koppel vinken en drie groenlingen die ook verdacht vaak in die boom vertoeven maar goed terug naar mijn mereltje want dat is mijn nieuwe huisgenoot.

Af en toe komt ze met blaadjes en dan weer met takje , toch echt leuk om te zien. als ze weer wat bij gehaald heeft gaat ze weer op het nest liggen om alles in een mooie ronde vorm te wiebelen en drukken, heel apart daarbij is een vreemde vleugel beweging die ze erbij maakt. Geen idee wat ze dan aan het doen is. We wachten maar af. Ze zit net voor ons raam dus ik kan  alles van binnen bekijken. Alleen ik ga niet zomaar in het nest kijken dus wanneer de eerste eieren er zijn blijft een verassing, hoe nieuwsgierig ook broedende vogels horen nu eenmaal  met rust gelaten te worden. Gelukkig voor de merel gaan wij nog tussendoor naar Schotland, dan heeft ze lekkere rustige Pasen en dan ben  ik wel benieuwd hoe de zaken er over een week of zo voor staan. Ik weet zeker dat onze thuisblijvende zoon het te druk heeft om mijn logboekje bij te houden dus volgende keer maar weer.

Advertenties

13 thoughts on “nest in wording

  1. Ben wel benieuwd naar de stand van zaken.Voorlopig dus maar geen rockmuziek uit die speakers laten komen.Leuk dat je het allemaal van zo dichtbij kan volgen.GroetjesLeo 🙂

  2. sjonge, een nest op zo’n onbeschermde plek is toch best opvallend….ze moet zich wel erg thuisvoelen bij jullie.het is heel leuk voor je dat je nu een goed beeld kunt vormen….(zou ik ook wel willen)Hier is het eens voorgekomen dat 1 van de katten een merelnest overvallen had…1 eitje lag al op de grond. Gelukkig zag ik het gebeuren en heb de kat uit die boom gejast….maar wat gebeurt? Tot mijn verbazing gingen zowel man als vrouw de andere eitjes even later verhuizen. Ieder een eitje in hun bek en weggevlogen. Ze hadden dus bleikbaar ook nog een reservenest.Ik vond dit ech ongelooflijk maar het is echt waar.

  3. wat leuk dat je dit allemaal verteld en er foto,s van gemaakt heb ben benieuwd als het zo ver is .ik wens je fijne paasdagen in schotland

  4. @john, er komen bij mij geen katten in de tuin die hebben , die weten inmiddels wel dat daar een nat pak tegenover staat. bij de andere buren heeft ze vorig jaar genesteld met als gevolg dat ze al haar drie jongen kwijt is geraakt aan de hond van de buren , ondanks alle pogingen hem binnen te houden . deze krijgt ze wel groot. het lijkt sowieso of ze ieder jaar op een neer wipt het ene jaar bij ons het andere bij de buren.

  5. Erg leuk om dit allemaal te lezen en te zien, de foto’s zijn ook leuk geworden en volgens mij kan het zo wel, moeder merel is wel zo verstandig geweest om een witte muur te kiezen alhoewel de bloemen het wel leuker voor haar maken bij de kinderkamer. Het nest lijkt best wel stabiel en wat een werk heeft zo’n diertje, heel veel plezier en we zien en lezen vast wel hoe het verder gaat.

  6. ha dat verhaaltje van henk leuk…maar hier zitten ze netjes in de vuurdoorn…ieder jaar veilig hihiEn wat een genot als de jongen uitvliegen. groetjes

  7. WE zullen moeten afwachten of het nest naar haar zin is of niet , ik denk het wel. het nest zelf lijkt misschien instabiel maar ligt wel al muurvast en ze geeft een dak boven haar hoofd. Het enige gevaar aan deze plek in de zonsopgang. Wij weten uit ervaring dat de zonsopgang onder het afdak erg warm kan worden. Vooral s’morgens al zal het deze maand nog wel meevallen. Nu is het met de merel wel zo dat als het warm wordt ze van het nest afkan gaan om de jongen afkoeling te verschaffen. In een nestkast ligt dit weer heel anders , daar kan de temperatuur te hoog oplopen als deze de hele dag in de zon hangt , waardoor jongen en ouder wel eens dood in de kast zijn gevonden

  8. Vogels bouwen op de raarste plekken hun nest… het liefst wel een beetje in de luwte.. er zitten bij ons bovenin de kapschuur vogels te broeden… onderin wordt momenteel gewerkt, maar de afstand lijkt groot genoeg om daar boven toch te blijven hangen….Agnèsp.s. leuk verhaal….

  9. Ohh, wat is dat mooi om van dichtbij te volgen….schattig!Vind ’t wel een beetje eng open en bloot, en glad.Apart dat ze deze plek heeft uitgekozen.

  10. Als ik de foto’s eens bekijk lijkt het nest niet veel houvast te hebben aan de box.Bij ons op ’t werk hangen asbakken bij de buitendeuren en ieder jaar bouwen vogeltjes daarin nestje, voornamelijk van………………………peuken. Hoezo is roken ongezond ?

Wat vind jij ervan?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s