Een ommetje grensmaas


Nieuwsgierig

Nieuwsgierig was ik toen ik mijn weg zette naar de stevolplas, benieuwd of inderdaad de ijsvogel zijn nest had ingenomen. Dat ik getrakteerd zou worden op zo’n zonnige dag was gewoonweg een bonus, de eerste mooie dag hier.

Dat was ook meteen te merken aan de vogels en insecten die levendig en roerig het terrein bevlogen. De jacht had zijn aanvang genomen. De eerste insecten warmen op en worden actief , spiedend in de gaten gehouden door een koolmees die terwijl de bosrietzanger zijn vrolijke liedje de lucht ingooit ineens een uitval maakt en vliegensvlug achter het insect aangaat en weer systematisch zijn weg vervolgt door het gebladerte van een bloeiende meidoorn die met zijn witte bloemen een zoete weeïge lucht voortbrengt.  Een goede reden om gewoon mezelf op het grasveld te installeren en de natuur zijn gang te laten gaan. Tussen de grassprieten krioelt het van de spinnen en her en der vliegt een mug van spriet naar spriet alhoewel springen een betere omschrijving is want het lijkt niets op vliegen. Het lijkt eerder op een  gedartel zo ook de koninginnenpage die al het groen vrolijk op fleurt door zijn gele kleuren. De koninginnenpage heeft het ontzettend druk en vliegt van plant naar plant even zittend en weer door. Het ziet er vermoeiend uit en ik kijk verwonderd naar de plekken waar hij gaat zitten.  Ik zie namelijk geen bloemen , dus hij drinkt niet.  Zo’n drukte en poeha en dan niet eens even een verfrissend slokje kunnen nemen.  Wat een heerlijke dag ik heb uitzicht op het water en zie eindelijk eens wat klein grut. Dat heeft geduurd dit jaar. De nijlgans heeft een stuk of 5 jongen.  voor mijn voeten speelt een kikker verstoppertje met het motto van zie ik jou niet dan zie jij mij niet zit hij verscholen onder de alg. Als ik maar lang genoeg stil zit komt  hij weer tevoorschijn en laat hij zien hoe spits zijn snuitje is. Ineens klinkt er een afwijkend geluid en als ik kijk waar het vandaan komt val ik met mijn neus in de boter.
Even geen foto’s maar de verrekijker bij de hand , wat een schouwspel. Twee futen gaan helemaal in elkaar op en laten ene prachtige balts zien. De kragen hoog, de borsten gaan uit het water en dan wordt er gedanst. Hier kan geen ballet tegenop.  Langzaam kom ik weer uit mijn mijmeringen , terug naar de werkelijkheid. Iets heeft mijn alertheid gewaakt en het blijkt dat terwijl ik daar heerlijk zat te dagdromen de galloways langzaam hun weg  in mijn richting vervolgen tijd om op te staan. Ik ben niet bang maar respect voor zo’n 500 kilo vlees lijkt me geen overbodige luxe.

Een stukje verder liggen een paar kalveren te luieren in de schaduw van de bomen.  Ze lijken wel vrijaf te hebben gekregen met hun viertjes. Een koppie type knuffelbeer staart me aan, wat is dat toch met jonge dieren?  Ben meteen smoorverliefd , ik loop langzaam terug naar mijn stalen ros ondertussen nog turend en speurend in het gras en de omgeving waarbij ik nog een paar leuke ontdekkingen doe niet alleen de ijsvogel die we lekker zijn gang laten gaan want hij ziet mij 10 keer eerder dan ik hem ondanks die knalrode borst en die prachtige azuurblauwe rug.  Normaal laat hij zich wel horen voordat hij langskomt maar nu scheert hij onopvallend tussen de beekdalen door terwijl hij onmiddellijk rechtsomkeert maakt als hij me ziet. Leuk vooral omdat hij normaal gesproken gewoon zijn weg zou vervolgen en langs me heen zou scheren maar het is duidelijk dat hij niet wil laten zien waar hij naartoe wil. Dat moet haast wel betekenen dat er jongen zijn en een witte streep laat zien dat ik gelijk heb.

Dat is genieten, ik stap op en vervolg mijn weg naar De Laak. als ik de brug oversteek op het punt waar de Geleenbeek de Maas instroomt valt mijn oog op vis . Heel veel vis. Dat is pas supermooi en eindelijk na al die jaren ene goed teken dat de waterkwaliteit eindelijk is wat het moet zijn en terwijl ik over de brug tuur zie ik ook nog een paar juffers waarvan ik vermoed dat het de beekjuffer is , welke van de twee kan ik niet goed zien. Ik vind de zwarte plekken wel erg groot en vermoed de bosbeekjuffer die graag huist langs sneller stromende beken it rijmt zich ook met de prachtige groene juffer die dan het vrouwtje zou moeten zijn.  Nog geen zin om naar huis te gaan vervolg ik mijn weg naar de Schoevendaalse plas. Ook weer in verbinding staand met de maas maar waar weer een heel ander landschap heerst. Ook hier valt er genoeg te beleven en omdat ik hier nog niet vaak geweest ben is het altijd pretig eerst het grote geheel in me op te nemen en de boel een beetje te verkennen. Ook daarmee ontdek ik van allerlei schoons, terwijl het vogelgefluit een vast patroon is op de achtergrond.  Uiteindelijk is het mijn dorst die me doet beseffen dat ik al de hele middag onderweg ben en dat het het beste is om langzaam huiswaarts te gaan om de drukte bij de autoweg afritten en opritten te vermijden. Met dit voornemen wordt ik nog getrakteerd op een prachtig gekleurde platbuik. Het geel op de zijkant van zijn onderlijf lijkt wel fluoriserend en het geel in de aderen van de vleugels springt eruit. Wat een prachtig exemplaar.  Mijn dag kan niet meer stuk en hier is het heerlijk op teren en dan nog wordt ik onderweg naar huis nog meer verwend.  De kleine plas achter de brug die het kanaal oversteekt  ligt er wel heel uitnodigend bij , meerkoetjongen die al zelfstandig zijn, een wilde eend met kuikens, meerkoetjongen die ook maar net uit het ei zijn en verschillende witte kwikstaarten op de oever zijn er de reden van dat ik toch weer later thuis kom dan  gepland , maar ja , natuur kun je nu eenmaal niet plannen en je moet het maar nemen zoals het komt ,  Dan is het toch geen wonder dat het nooit een teleurstelling is en altijd weer een voldaan gevoel .

Advertenties

2 thoughts on “Een ommetje grensmaas

  1. Het is haast onmogelijk om je aan tijd te houden bij een wandeling hihi, vooral in deze tijd van het jaar…wat boffen we toch dat wij mensen zijn die dit ook idd allemaal zien, want er zijn er zoveel die vrijwel niks opmerken.Wat bedoel je eigenlijk met de witte streep bij de Ijsvogel?

Wat vind jij ervan?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s