Alle gansjes zwemmen in het water


Tijdens mijn wandeling waar ik ook ons nieuwe konijntje Claus heb gevonden , een manneke trouwens denk ik tenminste , die zo jong is dat zijn teelballen nog niet eens ingedaald zijn dus niet ouder dan drie maanden, Blijft me verbazen trouwens, dat je zomaar een beest kunt weggooien , Wat wel weer een probleem geeft want alhoewel de twee konijntjes elkaar nu accepteren kan het zijn dat ze straks dus gaan vechten als de hormonen beginnen te rommelen. Niet zo’n groot probleem behalve dan dat we dus twee kooien en twee rennen in  ons kleine woonkamertje hebben , maar het was wel handiger geweest als ze samen hadden gekund maar de kans op slagen tussen twee mannetje is miniem. We kunnen niet meer als proberen straks onze rocky stond toch al op de lijst om gecastreerd te worden want hij is zeer dominant en territoriaal , wat nogal een probleem geeft als je hem eten wil geven want het is meteen van blijf af dat is mijn bak. Heb je hem uit zijn ruimte, dan is het liefste konijn van de hele wereld dat niets liever doet dan knuffelen.

Maar genoeg over de nijntjes , dus tijdens mijn wandeling zag ik ook een koppel nijlganzen. Daarbij bleek meteen waarom de opkomst van de nijlgans zo gestaag doorgaat, vergeleken met onze andere ganzen bijvoorbeeld de grauwe gans legt 6 eieren waarvan er meestal 2 tot drie jongen volwassen worden. ze brengen ook maar een nest per jaar groot. was deze soort en aantal jaren geleden bijna verdwenen nu is het weer een dusdanige broebvogel dat er wordt gesproken over afschieten vergassen eieren klutsten enz , een grauwe gans wordt gemiddeld 30 jaar.
de nijlgans het eerste broedpaar is bekend van 1967 begint vaak al in januari met broeden en gebruikt daarbij holen en nesten die door andere vogels zijn gebouwd, nestkasten , ooievaarsnesten, kraaien nesten , havik nesten wat dan ook . Vaak worden andere vogels onaangenaam verrast want hun plek is dan ingenomen door de nijlgans. In dit concurentie gebied is het vaak de nijlgans die wint. Zelf de havik of de buizerd wijkt zich voor deze vogel. De ganzen zijn zo agressief dat zelfs vossen ervoor wijken. Een
woedende nijlgans is een geduchte tegenstander. Aan het handgewricht
heeft hij een stompe hoornachtige spoor, waarmee hij enorme klappen kan
uitdelen.

Daarbij brangt de nijlgans een doorbroeder hij brengt ongeveer vier à vijf nesten per jaar groot. en is een zeer agressieve ouder alles dat in de buurt komt wordt gedood en of opgegeten . Het is al bekend dat waar de nijlgans broedt vaak andere watervogels spoorloos verdwijnen. Een paar bezet een territorium van meer dan een kilometer oeverlengte, waar elke andere vogelsoort uit wordt verdreven.
Deze exoot die gewend is met krokodillen samen te leven ondervindt hier dus nauwelijks vijanden. als alle nesten zo groot zijn als deze vraag ik af hoe de stand over pakweg 5 jaar is. Nu worden er al regelmatig incidenten met nijlganzen gemeldt, overgenomen nesten, aanvallen op huisdieren, 

Advertenties

9 thoughts on “Alle gansjes zwemmen in het water

  1. Bruut eigenlijk he, zo’n prachtig dier wat gewend is om te vechten voor het kroost en vind hier asiel, lekker safe. En dan gaan ze hier de boel een beetje uitwonen.. Ben benieuwd wat dit op den duur voor een verschuiving doet teweegbrengen. Hier iets verderop richting Eys ligt een enorme wei in een dal met een vijver, elk jaar broedt daar een koppel Canadezen. Dit jaar zaten ze er ook maar nu ook een koppel Nijlganzen en die hebben jongen, de Canadezen niet. Viel me op.Mooi log Maz.Xsje San

  2. Hoi, schitterend zeg met al die kuikentjes en deze ganzen zijn mooi gekleurd. Ik zie ze hier soms ook de buurt.Deze heeft heel wat jongen zeg. Leuk!!!

  3. We zijn laatst in Kockengen geweest. Daar waren ook een aantal koppels ganzen met kleintjes. We stonden er versteld van hoe veel het wel niet waren ! Je hebt ze er mooi opstaan !

  4. Het is wel een snoepie,Clausje..Ik heb de foto’s bekeken.Ook de ganzen zijn zo schattig,weer genoten van je log en foto’s.Groetjes,C.

  5. De Nijlgans is dus een geduchte tegenstander van allerlei andere dieren. Het is wel een leuk gezicht, de familie gans te water. Wat veel jonkies trouwens.Groetjes

Wat vind jij ervan?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s