bosbeekjuffer


Het tweelingbroertje lijkt het wel …….van de weidebeekjuffer.

Een nieuw insectenboek en een veldgids hadden mijn interesse al eerder gewekt. Bij de een spreekt het boek over een bosbeekjuffer als de zwarte vlekken voor de nodus ( de knik op de vleugels ) begint bij de ander moeten de vleugels helemaal zwart zijn . Het zijn van die leuke kenmerken die je dus gek kunnen drijven, want wie heeft er nu gelijk.
De weidebeekjuffer is zeer duidelijk herkenbaar en ook een opvallende verschijning langs de waterkant en dankzij een zeer verbeterd waterbeleid zijn de aantallen weer dusdanig dat je ze regelmatig langs beekjes en watertjes ziet op duiken .
De bosbeek is echter zeer zeldzaam en na een foto te hebben opgestuurd van een beekjuffer waarbij de zwarte vlek toch echt voor de nodus begon, kreeg ik  bericht terug dat het toch echt om een weidbeekjuffer ging , Nou jammer dan.

boven : weidebeekjuffer

Vandaag zit ik bij mijn moeder in de tuin lekker keuvelend, de schrikbarende ervaring verwerkend dat PVV de grootste partij is in Echt. Bloemetjes bekijkend en lekker koffie totdat er ineens een blauwe juffer land.  Met een zeer a-sociaal : Mam fototoestel Nu ….( sorry mam). loopt ze naar binnen. geen idee hoe dat dingetje werkte maar ik heb er toch een goede duidelijke foto uit weten te halen. thnks mum ! Je hebt ook een macro stand maar helaas alles wazig. Ach ja tevreden zijn met wat je hebt.  Dus mam die geweldig is met computers heeft me de foto meteen doorgestuurd en ik heb hem toch maar even op het het forum gezet. Jongens bedankt voor jullie tips ideeën , jammer en dat gezegd hebbende heb ik hier nog een leuke , wat maken jullie hiervan en ongelooflijk maar waar kreeg ik het bericht terug .
Ja dit is wel een bosbeek, en volgens een ander een zeer jonge man . Dus niet op stap hoeven gaan,  gewoon achter in de tuin , en ja deze is heel zeldzaam.


boven : bosbeekjuffer.

Nu komt het tweede stuk van het verhaal of er ooit antwoord op komt is een tweede.  Waar komt deze juffer vandaan? nu is het bekend dat juffers en libellen na het uitsluipen wat verder van het water gaan vliegen om op ene veilige plek  bij te komen en aan te sterken van het uitsluipen, en ook om op kleur te komen zodat ze ze gestrekt de concurentie aan het water aankunnen.  Maar welk water dan ?  Er is geen bekende lokatie in Echt , verzekerde mij de admin. Het heeft vandaag wel heel hard gewaaid vandaag, de reden dus dat ik bij mijn moeder zat koffie te drinken in plaats van erop uit te gaan . Maar dan nog waar komt hij vandaan?  een nieuw teken van iets moois ?

Advertenties

12 thoughts on “bosbeekjuffer

  1. Heel Limbabwe zit aan de PVV haha dit doordat men Balkenendemoe was jaja haha een reaktie uit het westen waar kennelijk rechts regeert! Je bent bijna een wandelend natuurboek Mazza, tjee wat heb jij veel info in dat koppie van je. Sunnyweekend,liefsNoon

  2. Niet geschoten, altijd mis, toch!!!En je hebt er fijn, een aantal reacties opgehad!Gewoon genieten, er zit ook een schijfje achter mijn ogen…..

  3. Het is geen schrijvertje met zwarte kabotekes aankrinkenlende , winkekelende waterding ? Dat schrijft op ’t water ???(guido gezellle)

  4. haha, valt me wel tegen dat je je eigen camera niet bij he had :-)))maar al goed, super dat je deze bosbeekjuffer gezien hebt…..een jonge man? Dat vind ik wel vreemd, het lijkt mij toch duidelijk een vrouw, maar ja..wie ben ik héMisschien heeft iemand in de buurt toch een vijver waar de larve een paar jaar in vertoefd heeft?Alles kan….wie weet duikt er hier ook ooit eentje op. Wist eerst niet eens van zijn bestaan af, dus vanaf nu ben ik veel allerter

  5. Hoe het ook is, het is al heel mooi dat je hem zo hebt weten vast te leggen!! en….toch leuk het verhaal er zo om heen!! (helemaal eens van die partij… :-)heel fijn weekend, Mazza

  6. En of ik jaloers op je ben hoor Mazza, geweldig dat je dit mooie en bijzondere beestje zo goed hebt kunnen fotograferen, voor de mogelijkheden jij hebt, kan je dik tevreden zijn.Lieve groetjes van Edward.

  7. Je moet natuurlijk niet vergeten dat veel macro’s op zo’n forum met speciale lenzen en flitsers gemaakt zijn MarionDaar kan je met een compact onmogelijk tegenop. Wil natuurlijk niet zeggen dat fotograferen met dergelijke apparatuureenvoudig wordt, integendeel. Wel prachtig dat je zoiets hebt kunnen vastleggen, daar is menig fotograaf jaloers op

  8. Ha daar past die mooi tussen, alleen is de kwaliteit van mijn foto van alla minute en weg issie . Maar in dit geval is herkenbaarheid veel belangrijker .

Wat vind jij ervan?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s