paddentrek


Na aanleiding van de foto’s van de paddentrek krijg ik veel vragen, en dat vind ik hartstikke leuk want dat betekent ook dat jullie geïnteresseerd zijn. Vandaar dat ik even de achtergrond ga uitleggen. Als jullie daarna nog vragen hebben hoor ik het graag.
Padden en kikkers, salamanders zijn amfibieën, gewervelde dieren die in een vochtige omgeving moeten leven, ze brengen een groot gedeelte van hun leven door op het land maar hun ei-stadia en larve stadia brengen ze door in het water.

amfibie

Amfibieën trekken dus in het voorjaar massaal naar het water om daar te paren en voor nageslacht te zorgen. Dit proces gaat met zeer grote getale. Zodra de winterslaap voorbij is en de temperaturen oplopen , vooral de nachttemperatuur is belangrijk aangezien ze ’s nachts trekken, en de vochtigheid goed is , ontwaken ze en krijgen dus de drang om te gaan trekken naar het water waar ze zelf geboren zijn.
Nu zijn wij mensen van die mobiele wezens die graag overal asfalt neerleggen en dan komt het dus regelmatig voor dat zo’n weg precies door zo’n trekgebied wordt gelegd met als gevolg duizenden verkeersslachtoffers.
Daar hebben enthousiaste natuurliefhebbers en/of vrijwilligers een oplossing voor gevonden namelijk het zetten van schermen. Een heel karwei mag ik wel zeggen. Waarschijnlijk heb je ze her en der al gezien, groene schermen die langs een wegberm geplaatst zijn,
Wie goed gekeken heeft heeft ook gezien dat die schermen altijd begeleid worden met emmers. De bedoeling is dat wanneer de amfibieën zo massaal gaan trekken dat ze door de schermen worden tegengehouden en dus niet de weg op kunnen. Ze gaan dan om een doorgang te vinden langs het scherm lopen en zullen dan op een gegeven moment in zo’n emmer terecht komen.

Degenen die in zo’n emmer terecht komen die hebben geluk want deze geluksvogels wordt een deel van de rit bespaard en zij krijgen dus een gratis lift naar de overkant van de straat waar ze dan vlakbij het water waar ze naartoe willen weer worden uitgezet. losgelaten dus.

Dit systeem heeft zoals met alles voor en nadelen. Het voordeel is dat de amfibieën geteld kunnen worden waardoor je een goed overzicht krijgt van de populaties die er heersen, maar ook een enorm nadeel want er zijn nogal wat vrijwilligers nodig om dit in goede banen te leiden .
Ten eerste met het opzetten van de schermen, ten tweede met het leeghalen van de emmers want dit moet ’s avonds en ’s ochtends gebeuren. en je hebt altijd minimaal twee vrijwilligers nodig per keer. Dus stel dat een vrijwilligers 1 dagdeel beschikbaar is dan heb je 28 vrijwilligers nodig. En dat dus op twee locaties voor enkele weken . Gelukkig hebben wij ook fanatiekelingen zoals ik die drie keer per week lopen. Maar je bent er toch even mee bezig en daarbij weet je nooit wanneer het begint en voorbij is want dat is afhankelijk van het weer. Als de trek echt goed op gang komt dan kun je je voorstellen dat het overzetten nogal een tijdje kan duren. Het is wel ontzettend leuk hoor allereerst zijn al die padden in zo’n emmer hartstikke schattig want ze maken echt hele leuke geluidjes net jonge puppies die piepen , en daarbij weet je nooit wat voor bijzondere vondsten je maakt. Ik heb dit jaar heel veel geluk met een resultaat van een alpensalamander,

kamsalamander en al 2 boomkikkers

en een ree naast het gebruikelijke van padden en bruine kikkers, en watersalamanders.
Bij ons in Sint Joost zijn nu al zo’n 1160 exemplaren overgezet in de Doort zo’n 275 , deze aantallen zijn trouwens tot 11 maart bijgewerkt dus de explosie die nu plaatsvindt , lekkere temperatuur en vochtig weer is nog niet meegeteld. De Doort is altijd later omdat hier kleigrond is wat weer minder snel opwarmt dan de zandgrond in Sint Joost.
op Sint Joost worden juist padden, bruine kikkers en kleine watersalamanders uitgezet. En in de Doort is dit ondanks de kleinere aantallen wel weer verrijkt met de zeer zeldzame kamsalamander en de boomkikker en dit jaar zelfs de eerste alpenwatersalamander. dus beide gebieden hebben hun charme.
Na het paren trekken de volwassen exemplaren het liefst weer terug het bos in , deze terugtrek gaat echter niet zo massaal als de heentrek en is ook wat gefaseerder, als er meer exemplaren op de terugtrek zijn dan op de heentrek dan worden de schermen weer weggehaald, als ze dan overreden worden dan moet je maar de hoop hebben dat ze zich dan in ieder geval voortgeplant hebben, dat is wel nodig omdat je anders wel tot april bezig kunt zijn met overzetten en dat is een enorme aanslag op de vrijwilligers want je moet steeds later( s’nachts ) en vroeger (ochtend) gaan overzetten omdat het natuurlijk steeds langer licht blijft.
Voor wie geïnteresseerd is :

De statistieken : http://www.pepijnsland.nl/paddentrek/
en alle verdere informatie http://www.pepijnsland.nl/paddentrek/
voor foto’s van het opzetten van de schermen en de paddentrek kun je ook op bovenstaande site terecht maar ook op mijn Skydrive:
http://cid-374afb90c928226b.photos.live.com/self.aspx/paddentrek%20-%20overzetten/100%5E_9404.jpg

Ik hoop hiermee de meeste vragen beantwoord te hebben hebben jullie er meer , chroom dan vooral niet.
oh en nee, van padden vastpakken krijgt je geen wratten en andere rare dingen, en kikkers veranderen helaas niet in prinsen als je ze kust. Ik heb het geprobeerd

Advertenties

6 thoughts on “paddentrek

 1. Hey lieve muts, zoals altijd heb je ook dit weer heel erg mooi beschreven … maar als het over padden en kikkers gaat dan blijf ik toch liever even een beetje uit de buurt … brrr

 2. Wat een prachtige foto’s over een bekend verschijnsel. Het is altijd een belevenis om het van zo dichtbij te kunnen zien.
  Het verhaal erbij is een prima onderschrijving daarvan.

 3. Mooi hoor zoals jullie je inzetten voor de dieren .Aan mij zou je niets hebben want ik vind ze eerlijk gezegd best eng en zou ze voor geen goud oppakken .Hier in de omgeving zijn er best veel kikkers en padden ,dus ook in mijn tuintje .We hebben maar weer een extra buitenlamp aan want Zondag zat er een erg grote pad vlak bij de achterdeur en ik miste hem/haar op een haartje na ,ik moet er niet aan denken dat ik op zo’n beestje zal gaan staan
  Groetjes Elisabeth

 4. Mooi stukje Mazza. We zijn weer helemaal op de hoogte. Goed dat jullie er zijn.En veel werk verrichten voor deze mooie diertjes.Fijne dag en nacht als je weer op pad gaat.
  Liefs Anna

 5. ha die Mazza
  ik wandel en fiets veel hier in het gooi
  en als de mens en het dier zich aan de gebaande paden houd , komt het helemaal goed
  helaas is het de mens die de afspraak niet houd
  maar ik zie ze elke dag
  onder en boven doorgangen
  en laten we hopen het is genoeg
  om Zij die in de verdrukking zijn terug te brengen
  welterusten en vriendelijk groet
  Karel

Wat vind jij ervan?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s