staartmees


Deze prachtige staartmees vergezelde me op mijn pad, dansend tussen de takken door terwijl hij op jacht is naar insecten.

De staartmees (Aegithalos caudatus) die plusminus een cm of 15 is bestaat voor meer dan de helft van zijn grootte uit staart.  De staartmees behoort tot zijn eigen familie van de staartmezen dus ene andere groep dan de mezen (Paridae) en er bestaan heel veel ondersoorten die zelfs voor de kenner moeilijk te bepalen zijn.

Er zijn variaties van een witte kop tot donkere kopje met grote wenkbrauwstrepen.  Zie je staartmezen met deze witte kopjes dan kun je ervan uigaan dat dit wintergasten zijn uit het noorden en oosten van Europa. De staartmees komt voor in bosrijke gebieden , in struikgewas maar ook op bouwland en parken. Ze bouwen zelf bolvormige nesten laag in de struiken waarbij ze spinrag, veren en mos gebruiken.
staartmees
 
Hun manier van voedsel verzamelen is een genot om naar te kijken, ze bewegen zich voort in groepen van 20 tot 60 exemplaren waarbij ze zich geroutineerd door de verste takken bewegen, het lichte gewicht van deze vogels en de lange staart helpt ze om op de moeilijkste plekjes te kunnen komen , dis is de reden waarom ze vaak ook met andere mezen kunnen reizen want ze zijn geen concurrent van elkaar.  Als de groep de boom of struik bedwongen heeft zal altijd eerst een staartmees de volgende boom trotseren en als de kust veilig is volgt de rest alweer gauw. 
Ook is het leuk te realiseren is dat als er een vogel achterblijft dat de rest wacht totdat de achterblijver weer bij is. Vooral bij de vogelbescherming is dit fenomeen besproken waarbij de groep dus wacht als een van hun leden gevangen is geworden en pas weer verder gaat als dit exemplaar geringd en wel weer wordt vrijgelaten. 
In Nederland bevinden zich rondom de 40.000 broedparen. De staartmees is een jaarvogel wat betekent dat hij het hele jaar te zien is. 
Dus mocht je volgende keer vele zachte hoge gezellige geluidjes horen dan kijk eens omhoog grote kans dat er een groep foeragerende staartmezen langs komt. 
 
 
Advertenties

18 thoughts on “staartmees

 1. Zo weer wat bijgeleerd. Ik heb ze geloof ik ook wel eens in de tuin. Ben niet zo op de hoogte van al die namen. Voor mij dus leerzaam log 🙂 Koolmeesjes en roodborstjes, kraaien, kauwen, spreeuwen, zeemeeuwen <- tegenwoordig lijken ze wel 2x zo groot, die herken ik nog wel. Oh ja ook ijsvogeltjes. Hier dus geen echte vogelaar.
  Have a nice day, Arividi

 2. ” Vooral bij de vogelbescherming is dit fenomeen besproken waarbij de groep dus wacht als een van hun leden gevangen is geworden en pas weer verder gaat als dit exemplaar geringd en wel weer wordt vrijgelaten. ”
  Dat is toch wel heel bijzonder!!!!

  • Ja hè , dat vind ik nu ook. Soms kom je de leukste feitjes te horen, vandaar dat hoezeer ik ook op mijn rust gesteld ben toch het contact met andere natuurliefhebbers zo enorm kostbaar vind , er zit onder de mensen zoveel informatie

 3. Ik had dit jaar een nestje staartmezen in de tuin.8 zijn er uitgekomen .Ik zie ze snel met en groepje aan de voedertafel en ze komen en verdwijnen altijd samen.Wel gek zo’n kleine bolletjes met bijna meer staart dan lijfje.Hoop dat ik ook dit jaar weer een nestje hebben mag.Mooie folto..mijn staartmeesjes hebben een zwart kopje.

  • wat leuk , heb je dat nestje goed kunnen bekijken ? het is echt een kunstwerkje. ben benieuwd of je dit jaar weer een nestje hebt, hartstikke leuk hoor. zwart koppie is inderdaad weer een ondersoort.

 4. Hoi Mazza
  Heel erg bedankt voor je reactie’s.
  Nee we gaan pas in mei naar zandvoort,
  Maar ik vind de voorpret ook al schitterend om even te zien
  om de omgeving hoe die er uit ziet. in iedergeval dicht bij AWD.
  En dat was toch een wens van mij.
  En wat de specht aan gaat . hij was zo klein en en zo lief dus dacht zet gewoon
  de kleine specht 🙂
  Net zo lief als dit klein vogeltje boven heeft ook zo’n zacht en lief koppie.
  Mooie foto’s Marion
  Vr Gr Janny

  • In dat geval hoop ik toch dat jullie en wij dus een prachtige meimaand krijgen. Zoals het weer tegenwoordig gaat moeten we het van de meimaand hebben. want de zomer is meestal niet veel soeps.

   • Ja ik hoop het ook eerst gaan we naar zandvoort en na die week naar de veluwe.
    naar een boshuisje wat helemaal gelegen tussen het groen . Dus drukte en Rust. In twee weken. In het najaar gaan we meest ook . Dan wil ik ( wij) misschien Zeeland en Limburg.
    Je weet toch momenteel niet wat en wanneer we de zomer krijgen. We wachten maar af

 5. ha die Mazza , ben blij met je glimlach en hopelijk krijg jij ze ook tijdens het zwemmen
  dit vogeltje ken ik en ook de zwermen hier achter op de hei tref ik ze wel
  zal weer eens een albumpje maken maar ja mijn camera kunsten zijn niet zo groot
  fijne dag verder nog

Wat vind jij ervan?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s