de grote bonte


Klopperde klopperde klop.
Roffel ,roffel , roffel

Afbeelding
Ondanks de koude temperaturen is het toch al lente, wij merken het misschien nog niet met onze dikke truien en toch nog koude voeten maar de natuur is toch langzaam aan het ontsluimeren. De klok is al een uur vooruit, de dagen worden langer en als het zonnetje erdoorkomt ook al lekker  krachtig. Insecten heb ik nog niet echt  gezien en voor vogels die vanuit Afrika terugkomen en op krachten moeten komen lijkt het me dan ook een hele uitdaging. Deze bonte is gewoon hier gebleven en hakt insecten uit de bomen. Maar hij eet ook wel noten hoor .  Op dit moment is  hij volop bezig met nesten bouwen . Hij begint met meerdere gaten uit te hakken waarna hij er later eentje van uit kiest om in te nestelen. Het hele nestbouwen is onderdeel van de balts en om die reden is het ook onzinnig om nestkasten voor deze vogels op te hangen. of je moet al hele blokken hout gaan hangen zodat er  hout voorradig is misschien dat dat wel werkt.

de grote bonte komt uit een familie van drie, de grote, de middelste en de kleine bonte specht. waarbij de grote bonte ook de grootste is. Behalve de grootte zitten er ook nog verschillen in het verenkleed, de schouderpartijen rode broek ja of nee. en de stippels op de vleugels zijn de meest opvallende verschillen.De plaats op de boom is ook een leuk verschil. Iedere specht heeft zijn eigen plek. De grote bonte zit vaak op de stam en dikke takken , de middelste vaak onderaan de takken en in de vork en de kleine juist op de kleinste takken. Zo zouden in theorie alle drie de soorten in een boom kunnen leven.

In ieder geval deze komt het meeste voor en is in deze tijd met nog kale takken wel heel vaak goed te spotten

Afbeelding

Advertenties

11 thoughts on “de grote bonte

 1. Leuke foto’s, ja .. de grote zie je vrijwel elke wandeling wel, en anders hoor je ze zeker. Ook de groene specht is vaak te horen en te zien. Opletten op de middelste voortaan want hier in onze bossen wordt die steeds vaker gespot.

 2. Je hoort ze vaak maar ziet ze bijna nooit. En die enkele keer dat er eentje voor mij poseert heb ik geen camera bij me. Het is je mooi gelukt om dit drilhamertje vast te leggen Marion 🙂

 3. prachtige foto’s van een vogel die ik regelmatig zie
  maar die voor mij niet zo poseren wil:)
  en een mooie beschrijving dus weer wat geleerd
  het was vanmiddag ook weer heerlijk tijdens een wandeling over hei en door bos
  fijne avond

Wat vind jij ervan?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s