Zijn de Oostvaarder plassen wel zo mooi als men ons wil laten geloven???


Deze gedachtengang volgt :  in antwoord op mijn vraag na aanleiding van een lezing over roofvogels.  In die lezing werd aangekaart dat de vogelstand in de Oostvaarder Plassen drastisch omlaag aan het gaan was en men suggereerde dat dit kwam door het vele grote wild dat daar leeft, paarden, runderen, herten.  Ze zouden het gras te kort eten zodat broedvogels geen plek meer konden vinden en ze zouden nesten met eieren of jongen vertrappen.
Ik vond het zeer aannemelijk klinken en heb deze vraag dan ook neergelegd bij Staatsbosbeheer. Verder heb ik ook gevraagd of als het zo was hier rekening mee gehouden wordt en er plekken zijn waar dit groot wild niet bij kan ?
Ik heb deze vraag  neergelegd bij de boswachter van de Oostvaarder Plassen (ook zij hebben een weblog).  Hierop heb ik nog geen antwoord gekregen tenminste van de boswachter.
Het antwoord wat ik wel kreeg was er eentje dat ongefundeerd was door iemand die al vaker er tegen in ging.
Zonder feiten helaas.
Een tweede reactie is wel feitelijk te onderbouwen en daar schrik je toch wel effe van.  Let wel de Oostvaarder plassen zijn een natuurgebied en je zou toch mogen verwachten dat juist hier vogels en andere dieren hun rust zouden moeten kunnen vinden om voor hun nageslacht te zorgen zeker omdat er in de rest van Nederland door grootschalige landbouw al heel veel soorten en gebieden het zwaar hebben .
Grappig om te zien dat ik geen antwoord heb gekregen maar Erica wel weer een antwoord heeft gekregen op haar antwoord naar mij toe.
Erica Hennekes 6h

Voor feiten betreffende de ontwikkeling van de vogelstand, zijn er twee rapporten, die je via Google kunt inzien. 1. Het SOVON broedvogelrapport Oostvaardersplassen, van Wim van Maanen, betr. het droge gebied. 2. Het rapport van Altenburg & Wymenga; Broedvogels in de moeraszone van de Oostvaardersplassen, staan ook onder Oostvaardersplassen, als je een paar pagina’s doorbladert. Enkele voorbeelden van aantalsontwikkeling volgens SOVON rapport over resp. de jaren 1997 – 2002- 2007 en 2012.
Koekoek 47 – 27 – 11 – 3. Sprinkhaanrietzanger 85 – 32 – 16 – 1. Rietzanger 231 – 255 – 127 – 34. Bosrietzanger 931 – 274 – 138 – 48. Kleine Karekiet 761 – 575 – 488 – 161.
Deze tendens zie je over de gehele linie. Alleen ganzen en zwarte kraaien doen het goed.
Verdwenen soorten; Havik, Boomvalk, Fazant, Porseleinhoen, Oeverzwaluw, Nachtegaal, Paapje, Wielewaal, enz. enz. in totaal 32 soorten.
Een conclusie uit dit rapport; De dichtheid van broedvogels is overeenkomstig met die in grootschalig agrarisch landschap in Zuidelijk Flevoland.
Ecoloog Loek Kuiters van onderzoeksbureau Alterra vraagt zich af of SBB zijn “systeembeheer” kan volhouden, nu de OVP als Natura 2000 gebied wordt aangemerkt. De beheerders zijn verplicht die natuur en soorten in stand te houden. Blauwborst en Paapje staan wél op de lijst van te beschermen soorten; Heckrunderen en edelherten niet.
Aldus Loek Kuiters.
Er wordt vanuit Brussel subsidie verstrekt aan de OVP, maar aangezien men de oorspronkelijke doelstelling geheel uit het oog is verloren, is er hierover een klacht ingediend in Brussel. Inmiddels is deze klacht officieel in behandeling genomen.

Ik dank Erica zeer voor haar reactie. en zal het zeker in de gaten houden

voor alle reacties :

http://oostvaardersplassen.wordpress.com/2014/01/17/winterbeschutting-voor-dieren-oostvaardersplassen-geopend/#comment-2012

Ik zou zeggen vorm je eigen mening, maar het is goed om kritisch te blijven. Voorlopig ga ik verder om op kleine schaal proberen om weer een stukje extra groen in de wereld te creëren. En als dit jaar net als vorig jaar een vink en winterkoning in de tuin willen nestelen dan komt de rest vanzelf wel.

Afbeelding

Goudhaan : Regulus regulus


 

Regulus regulus oftewel goudhaan. Goudhaantje mag niet meer, net zoals Vlaamse Gaai ook niet meer mag. Tegenwoordig is het Gaai . winterkoninkje mag trouwens ook niet meer.

De goudhaan is het kleinste Europese vogeltje van Europa. Van snavelpunt tot staart is hij met moeite 8,5 cm groot. De goudhaan eenvoudig te herkennen , klein ,een groene rug en een vaalwitte onderzijde.  Met name de gele streep over de verder zwarte kruin trekt de aandacht.
Het zangvogeltje is vooral te vinden in naaldbossen met lariksen en sparren. Er komen echt enorme aantallen voor maar ze zijn zeer onopvallend,  ze worden niet snel gezien. Goudhanen verblijven meestal in de toppen van naaldbomen.
Hun aanwezigheid wordt verraden door hun liedje of roepjes van hoge tonen; ‘zrie-zrie-zrie’. Maar je moet ze wel kunnen horen en vaak is de toonhoogte dusdanig dat veel mensen ze niet meer kunnen horen door achteruitgang van gehoor of door zelf te druk te zijn.  Ze leven in groepjes en trekken vaak op met mezen.  Goudhaantjes schijnen ontzettend tam te kunnen worden en vooral in de trektijd als er duizenden in ons land neerstrijken zijn ze zo met voedsel zoeken bezig dat je ze soms bijna aan zou kunnen raken.

25-12-2013 133

Doordat de goudhaan zo klein is heeft hij erg veel energie nodig om warm te blijven. Op een koude nacht kan de goudhaan wel 20% van het lichaamsgewicht kwijt raken om op temperatuur te blijven. Veel jonge goudhanen sterven dan ook aan kou en voedselgebrek.  Om warm te blijven kruipen de goudhanen dan ook dicht bij elkaar en er is al eens een nestkast ontdekt waarin zo’n 20 goudhanen aan het schuilen waren tegen de kou.

Het nest bestaat uit een diepe kom op het eind van een groene dennentak. Het nest wordt gemaakt van mos en spinrag en wordt aan de binnenkant bedekt met veertjes. In de broedperiode laten goudhanen zich maar weinig zien. In de winter wordt de vogel vaker gezien, ook omdat vele duizenden goudhanen uit Scandinavië in Nederland overwinteren. Nederlands goudhanen trekken weg naar het Middellands zee gebied.

25-12-2013 130

25-12-2013 128