Oog in oog.


Vandaag is zomaar spontaan een wens uitgekomen. Wat een heerlijke dag, al in de vroegte samen met spacemaatje Sandra op stap naar de WML plas. Dat we samen op stap gingen was ook al een eeuwigheid geleden.
Het is winter en dan zijn er altijd weer leuke waarnemingen.
Het is een prachtig gebied en de bossen eromheen zijn ook heerlijk wandelen maar vandaag hebben alleen een rondje plas gedaan. Want zo kwamen we erachter we wilden nog allebei naar een handbalwedstrijd: de kwalificatie van Ned- Belg. En die begon toch al om 13 uur, iets later was achteraf wel prettiger geweest want wat was het mooi weer vandaag , daar had ik best wat langer van kunnen genieten. Maar ja, je kunt niet alles hebben.
We zijn nog niet goed en wel onderweg,  schat dat we 20- 50 meter gelopen hadden , toen Sandra zei: wat zit daar in die struik die is wel erg groot. Een zacht begeleidend geluidje dat ik niet direct kon plaatsen. Al gauw camera paraat, klik de eerste foto heb ik. Ik heb hem in ieder geval erop staan. Na de eerste foto begin ik pas echt te kijken, het was nog wat donker dus kleuren waren nog erg onduidelijk. Verbazing, dan ongeloof en daarna echt wel opwinding ,  San een appelvink…..echt waar,  groter dan je denkt al weet je dat het de krachtpatser is onder de vinken. De grootste van alle vinken en de bijtkracht van de snavel is 50 kg. dus niet een vogeltje dat je met losse handjes kunt hanteren want als die je vinger te pakken heeft is die echt wel verbrijzeld. Gelukkig vinden ze kersenpitten lekkerder en daarvoor dient die snavel dan ook. Ze kunnen er kersenpitten mee kraken.
De appelvink in een hele schuwe vogel en het verbaast me dan ook dat hij ondanks het feit dat hij zeer bewust is dat we hem gezien hebben rustig blijft zitten. Ik denk dat het hem misschien wel te vroeg was, want alhoewel het al licht aan het worden is zaten we pas tegen de zonsopgang aan.  wml plas 14-01-2018 007wml plas 14-01-2018 010Wat de appelvink betreft is dit mijn eerste waarneming al zegt mijn vader dat ik ze vroeger toch al gezien zou hebben. Waarschijnlijk was ik toen nog niet zo met vogels bezig , of was het op dat moment zo’n normale waarneming dat ik er niets van gedacht heb. Tenslotte waren er in de tijd dat ik opgroeide veel meer vogels dan nu. Zwaluwen  vlogen ze ons om de oren, mussen hoorden we de hele dag tjilpen, veldleeuwerik zat altijd daar waar we speelden. net als patrijzen, fazanten , spreeuwen enz.  We waren veel buiten.  Als ik nu naar een oude aflevering van Derrick kijk valt het me ook op dat je bij de buitenopnames altijd wel vogels hoort fluiten of krekels hoort. Tegenwoordig moet je zoeken naar die geluiden.
Daar moet ik echt niet te lang bij stilstaan want dan word ik er zeer depressief  en verdrietig van. Gelukkig is er nu besef , de rijke weide, bescherming , minder bestrijdingsmiddelen, het enige dat we kunnen doen is hopen dat we op tijd zijn geweest.

Advertenties

5 thoughts on “Oog in oog.

Wat vind jij ervan?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s